piątek, 2 stycznia 2015

Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty.

Całkiem szybkie do przygotowania bezmięsne kotleciki w rumianej, smakowitej panierce.Tanie i proste w wykonaniu jedzenie.

Składniki:

- 8 ziemniaków
- solidna garść kiszonej kapusty
- 1 cebula
- masło
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- kminek
- gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ziemniaki obrać,przełożyć do garnka,zalać wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem dodając do nich w trakcie tłuczenia pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej.Utłuczone ziemniaki pozostawić do wystygnięcia,a w tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę.Na patelni rozpuścić masło.Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę.Do zrumienionej cebuli dodać na patelnię odciśniętą z soku kiszoną kapustę(dodałam solidną garść kapusty).Podsmażać razem cebulę z kapustą na patelni,aż kiszona kapusta zmięknie.Podsmażoną z cebulą kapustę doprawić pieprzem,kminkiem i słodką mieloną papryką.


Gdy doprawiona kapusta z cebulą już nieco przestygnie dodać ją do utłuczonych ziemniaków.  


Wymieszać ziemniaki z podsmażoną z cebulą kiszoną kapustą,by powstała ziemniaczano-kapuściana masa.Ewentualnie doprawić wymieszane składniki,powstałą masę solą i pieprzem do smaku.Brać trochę wymieszanej masy i formować z niej średniej wielkości kotlety.Obtaczać ziemniaczano-kapuściane kotlety w rozbełtanych jajkach,a następnie w bułce tartej.


Smażyć obtoczone kotlety na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z każdej strony do zarumienienia się panierki.


Takie kotleciki można przygotować w ramach przekąski,jak i osobnego posiłku,gdyż są sycące,można także podać je do dania obiadowego. Kotleciki są dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków,które zostały po obiedzie.Ziemniaczane kotleciki z dodatkiem kiszonej kapusty smakują świetnie i same,jak i można je jeść z dodatkiem ketchupu,sosu czosnkowego,sosu grzybowego,czy polewając je innym swoim ulubionym dipem,sosem.To bardzo oszczędne jedzenie,z niewielu podstawowych składników udaje się przygotować sporo kotlecików. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz