Coś innego na niedzielny obiad,na szybko,sprawnie,mało skomplikowanie,z łatwo dostępnych składników.Niektórzy może potraktują te kotlety jako placki,bo trochę podobne są wizualnie chociażby do placków ziemniaczanych,jednak są znacznie grubsze i dla mnie zdecydowanie przyjmują formę kotletów.
Składniki:
- 150g makaronu nitki dwujajecznego
- 1 spora pierś upieczonego(w ulubionych przyprawach)kurczaka (może być też gotowana)
- 1 jajko
- 1 średnia cebulka
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- oregano
- olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy.Pierś pieczemy lub gotujemy w ulubionych przyprawach,doprawioną po swojemu.
Mięso z kurczaka,cebulkę i ząbki czosnku kroimy na mniejsze części i rozdrabniamy na papkę blenderem.
Do zmiażdżonych składników dodajemy przestudzony makaron,jajko oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy.Formujemy średnie kotlety, kładziemy je na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron.
Wyszło mi 10 średnich kotletów.Jednego zjadłam mówiąc kolokwialnie"po drodze".Kotlety są bardzo smaczne,polecam z ketchupem lub sosem czosnkowym.
bardzo lubię kotlety z makaronu, też czasami robię, są lekkie i fajnie smakują:))
OdpowiedzUsuńkurde, przeleciałam parę stron, bardzo ciekawe i mi nieznane przepisu ti goszczą. na pewno jeszcze tu zajrzę :)
OdpowiedzUsuńo ja :D jako fanka makaronów muszę wypróbować Twój pomysł ;))
OdpowiedzUsuń