piątek, 14 grudnia 2012

Sałatka z pora i jajek.

U mnie sałatka ta stanowiła dodatek do obiadu,ale myślę,że z powodzeniem można ją jeść na kolację,czy śniadanie.Może także stanowić alternatywną wersję pasty jajecznej,tylko wtedy dobrze by było drobniej pokroić składniki,żeby wyszło bardziej papkowate.

Składniki:

- 4 jajka
- 1 por(biała część)
- majonez
- sól

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo.Gdy przestygną kroimy je w kosteczkę. Pokrojone jajka przesypujemy do miski.


Jasną,białą część pora kroimy w mniejsze kawałeczki-tak jakby "półksiężyce".


Pokrojonego pora dodajemy do jajek.Całość solimy.Dodajemy majonez i dokładnie wszystko mieszamy.


Dobrze jest zrobić tą sałatkę nieco wcześniej przed podaniem - wtedy por będzie miał czas dla siebie,aby troszeczkę zmięknąć, będzie wygodniejszy w konsumpcji.
I gotowe,prościej,szybciej,a tak smacznie,to już się chyba nie da.

1 komentarz:

  1. hmm właśnie dla miękkszego pora warto go sparzyć wrzątkiem przez moment, ja jeszcze dodaje kukurydzę:)

    OdpowiedzUsuń