U mnie sałatka ta stanowiła dodatek do obiadu,ale myślę,że z powodzeniem można ją jeść na kolację,czy śniadanie.Może także stanowić alternatywną wersję pasty jajecznej,tylko wtedy dobrze by było drobniej pokroić składniki,żeby wyszło bardziej papkowate.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 por(biała część)
- majonez
- sól
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.Gdy przestygną kroimy je w kosteczkę. Pokrojone jajka przesypujemy do miski.
Jasną,białą część pora kroimy w mniejsze kawałeczki-tak jakby "półksiężyce".
Pokrojonego pora dodajemy do jajek.Całość solimy.Dodajemy majonez i dokładnie wszystko mieszamy.
Dobrze jest zrobić tą sałatkę nieco wcześniej przed podaniem - wtedy por będzie miał czas dla siebie,aby troszeczkę zmięknąć, będzie wygodniejszy w konsumpcji.
I gotowe,prościej,szybciej,a tak smacznie,to już się chyba nie da.
hmm właśnie dla miękkszego pora warto go sparzyć wrzątkiem przez moment, ja jeszcze dodaje kukurydzę:)
OdpowiedzUsuń