wtorek, 4 grudnia 2012

Schabowe kąski z piekarnika.

Schab w innej wersji niż w postaci tradycyjnego kotleta i także w mniej kalorycznej opcji,bo bez smażenia.Traktuję ten posiłek zwykle jako odchudzony gulasz i podaję go z kaszami(najczęściej z gryczaną),ryżem lub makaronem.W smaku przypomina trochę smażoną na patelni wątróbkę.

Składniki:

- 300g schabu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- majeranek
- chili
- sól
- pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Mięso,cebulę i czosnek kroję w niespecjalnie małą kostkę.


Przekładam wszystkie pokrojone składniki do naczynia żaroodpornego,polewam na wszystkie produkty oliwę i obsypuję je przyprawami(dodaję trochę soli i pieprzu,odrobinę chili i dużo majeranku).Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. 

To opcja na lekki,a zaspokajający głód posiłek,na pierwszy rzut oka nie wygląda rewelacyjnie,ale w smaku jest pyszny.Powstaje chude,upieczone,soczyste mięso smakowicie doprawione z dodatkiem wyrazistych warzyw jakimi są czosnek i cebula,których aromatem i smakiem przechodzi także mięso.Całość daje smakowity efekt i sycący posiłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz