Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 60g cukru pudru
- 8g cukru waniliowego
- 150g margaryny
- masa krówkowa kajmak Helio
Wykonanie:
Obie mąki,miękką margarynę oraz cukier puder i cukier waniliowy przesypać do miski.Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Ciasto najlepiej
przełożyć na 15-20 minut do lodówki.Po tym czasie wyjąć ciasto z
lodówki.Na blachę piekarnika przełożyć papier do pieczenia.Brać trochę
surowego ciasta,spłaszczać go na blaszce i przykładać do niego foremkę
do ciasteczek-ja wybrałam foremkę w kształcie serduszka.Odciskać w
cieście foremkę i odbierać nadmiar ciasta nadając tym samym ciasteczkom
kształt serduszka.
Wykrojone ciasteczka,które zapełniły blaszkę
piekarnika wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec
ciasteczka przez 10-15 minut do momentu,aż zrumienią się ich spody.Upieczone ciasteczka odstawić do ostygnięcia.Brać jedno ciasteczko,smarować je masą krówkową i przykładać do niego drugie kruche ciasteczko
nadziewając tym samym dwa ciasteczka kajmakiem.
Z podanej ilości
składników wyszło mi 25 sztuk przełożonych ciasteczek w kształcie
serduszka.
Ciasteczka przygotowuje się ekspresowo.Surowe ciasto jest bardzo plastyczne,bardzo sprawnie i szybko przygotowuje się z niego ciasteczka,nadaje się ciasteczkom określone kształty.Na przygotowanie ciasteczek zużyłam mniej niż połowę puszki kajmaku o masie 400g i w związku z tym,że ciasteczka zniknęły pędem,a masy jeszcze mi zostało to pewnie lada dzień naprodukuję kolejną porcję owych ciasteczek.Ciasteczka są proste w przygotowaniu,do ich zrobienia potrzeba niewielu składników,a smakują rewelacyjnie,są świetne zarówno do mleka,jak i do kawy.Kruche ciasto plus masa toffi to genialne połączenie,które zadowoli każdego łasucha.
uwielbiam te mase ;))
OdpowiedzUsuń