czwartek, 17 kwietnia 2014

Ciasteczka serduszka przekładane masą krówkową (kajmakiem) Helio.

Szybkie w przygotowaniu ciasteczka bez dodatku jajek i proszku do pieczenia.Kruche ciasteczka przekładane pysznym kajmakiem,masą toffi otrzymaną od Helio.

Składniki:

- 225g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 60g cukru pudru
- 8g cukru waniliowego
- 150g margaryny
- masa krówkowa kajmak Helio

Wykonanie:

Obie mąki,miękką margarynę oraz cukier puder i cukier waniliowy przesypać do miski.Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.


Ciasto najlepiej przełożyć na 15-20 minut do lodówki.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.Na blachę piekarnika przełożyć papier do pieczenia.Brać trochę surowego ciasta,spłaszczać go na blaszce i przykładać do niego foremkę do ciasteczek-ja wybrałam foremkę w kształcie serduszka.Odciskać w cieście foremkę i odbierać nadmiar ciasta nadając tym samym ciasteczkom kształt serduszka.


Wykrojone ciasteczka,które zapełniły blaszkę piekarnika wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec ciasteczka przez 10-15 minut do momentu,aż zrumienią się ich spody.Upieczone ciasteczka odstawić do ostygnięcia.Brać jedno ciasteczko,smarować je masą krówkową i przykładać do niego drugie kruche ciasteczko nadziewając tym samym dwa ciasteczka kajmakiem. 


Z podanej ilości składników wyszło mi 25 sztuk przełożonych ciasteczek w kształcie serduszka.


Ciasteczka przygotowuje się ekspresowo.Surowe ciasto jest bardzo plastyczne,bardzo sprawnie i szybko przygotowuje się z niego ciasteczka,nadaje się ciasteczkom określone kształty.Na przygotowanie ciasteczek zużyłam mniej niż połowę puszki kajmaku o masie 400g i w związku z tym,że ciasteczka zniknęły pędem,a masy jeszcze mi zostało to pewnie lada dzień naprodukuję kolejną porcję owych ciasteczek.Ciasteczka są proste w przygotowaniu,do ich zrobienia potrzeba niewielu składników,a smakują rewelacyjnie,są świetne zarówno do mleka,jak i do kawy.Kruche ciasto plus masa toffi to genialne połączenie,które zadowoli każdego łasucha.

1 komentarz: