czwartek, 3 kwietnia 2014

Omlet ze szczypiorkiem.

Coś szybkiego na sycące śniadanie.Omlet ze szczypiorkiem na czosnkową nutą to taka dość wiosenna propozycja.Omlet jest na samych jajkach,bez dodatku mąki zatem jest dość lekki,szybki do strawienia.

Składniki:

- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- szczypiorek
- sól ziołowa
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany

Wykonanie:

Jajka wbić do miseczki.Obsypać je solą ziołową i czarnym pieprzem oraz dodać do nich sporą dawkę granulowanego czosnku.


Na patelni rozpuścić masło.


Sporą porcję szczypiorku w miarę drobno posiekać.Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem przelać jajeczną zawartość miseczki.Wylane na patelnię jajka z przyprawami obsypać posiekanym szczypiorkiem.


Patelnię przykryć pokrywką i zostawić na niedługi czas na niedużym ogniu do momentu,aż jajka się zetną i omlet będzie gotowy.


W bardzo szybkim czasie udało się przygotować przyjemne w smaku i dodające energii śniadanie.Omlet ma zdecydowany smak,jest przyjemnie lekko pikantny za sprawą szczypiorku i granulowanego czosnku.Omlet jest intensywnie jajeczny i żółciutki.Omlet można zjadać sam lub z ulubionymi dodatkami(ketchup :D lub ulubiony sos).Taki prosty,ale smaczny omlet można przygotować także z innymi dodatkami zastępując szczypiorek przykładowo wędliną, innymi ziołami(świeża bazylia,mięta,rozmaryn),pomidorami,czy czym tylko się zapragnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz