poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Cytrynowe mini muffinki z kandyzowaną skórką cytrynową Helio.

Muffinki przygotowywane na minione święta wielkanocne. Przygotowałam babeczki w wersji mini,gdyż mniejsze muffinki są bardziej podzielne,poręczne,takie w sam raz na dwa kęsy.Do tych muffinek dodałam kandyzowaną skórkę cytrynową otrzymaną od Helio(http://www.helio.pl).

Składniki:

- 110g margaryny
- 2 jajka
- 200ml kefiru
- 300g mąki
- 150g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej Helio
- aromat cytrynowy

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.W osobnej misce zmieszać suche składniki-mąkę,cukier puder,proszek do pieczenia i szczyptę soli,a w osobnym pojemniku połączyć roztopioną i przestudzoną margarynę z jajkami,kefirem oraz z kandyzowaną skórką cytrynową i z cytrynowym aromatem. 


Mokre składniki przelać do suchych i wszystko razem wymieszać.


Połączone składniki będące już surowym ciastem na babeczki nakładać do papierowych foremek,papilotek umieszczonych w blaszce na mini muffinki.Nakładać ciasto na muffinki na około 2/3 wysokości papierowej foremki,gdyż muffinki sporo urosną.


Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Muffinek wyszło dużo.Były puszyste,mięciutkie i bardzo ładnie wyrośnięte.Miały odpowiednio słodki smak będąc przy tym przyjemnie orzeźwiające,z wyraźną cytrynową nutą.W trakcie ich pieczenia cytrynowy aromat roznosił się po kuchni.Kandyzowana skórka cytrynowa od Helio była w nich świetnym,smakowitym dodatkiem.

1 komentarz:

  1. Jakie malutkie, pyszniutkie i zachwycające muffiny :) w sam raz do popołudniowej kawki!

    OdpowiedzUsuń