Składniki:
- 110g margaryny
- 2 jajka
- 200ml kefiru
- 300g mąki
- 150g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej Helio
- aromat cytrynowy
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.W osobnej misce zmieszać suche składniki-mąkę,cukier puder,proszek do pieczenia i szczyptę soli,a w osobnym pojemniku połączyć roztopioną i przestudzoną margarynę z jajkami,kefirem oraz z kandyzowaną skórką cytrynową i z cytrynowym aromatem.
Mokre składniki przelać do suchych i wszystko razem wymieszać.
Połączone składniki będące już surowym ciastem na babeczki nakładać do papierowych foremek,papilotek umieszczonych w blaszce na mini muffinki.Nakładać ciasto na muffinki na około 2/3 wysokości papierowej foremki,gdyż muffinki sporo urosną.
Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Muffinek wyszło dużo.Były puszyste,mięciutkie i bardzo ładnie wyrośnięte.Miały odpowiednio słodki smak będąc przy tym przyjemnie orzeźwiające,z wyraźną cytrynową nutą.W trakcie ich pieczenia cytrynowy aromat roznosił się po kuchni.Kandyzowana skórka cytrynowa od Helio była w nich świetnym,smakowitym dodatkiem.
Jakie malutkie, pyszniutkie i zachwycające muffiny :) w sam raz do popołudniowej kawki!
OdpowiedzUsuń