wtorek, 15 kwietnia 2014

Koktajl z chałwy z orzechami włoskimi i laskowymi Helio.

Z reguły przygotowuję koktajle z owoców,starając się też zazwyczaj,by były one lekkie i mało kaloryczne.Tym razem powstał koktajl mało dietetyczny,ale bardzo dobry w smaku,na bazie pysznej chałwy,z dwoma rodzajami orzechów.To dobry pomysł na szybki deser,mimo większej kaloryczności niż w przypadku typowych koktajli warto sobie na niego od czasu do czasu pozwolić,bo świetnie smakuje.

Składniki:

- 175g jogurtu naturalnego
- 50g chałwy waniliowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki orzechów laskowych Helio
- 3 łyżki orzechów włoskich Helio

Wykonanie:

Jogurt naturalny przelać do pojemnika,w którym będą miksowane wszystkie składniki.Do jogurtu dodać pokruszoną chałwę. 


Do chałwy z jogurtem dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie i laskowe oraz dosypać do całości cukier waniliowy. 

  
Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera.


Gotowy koktajl przelać do kieliszka.Wierzch koktajlu ozdobić kawałkami całych orzechów.Koktajl można degustować od razu lub po schłodzeniu.

Koktajl ma gęstą konsystencję,nadaje się do jedzenia łyżeczką. Koktajl ma przyjemny smak,wyczuwa się w nim intensywny posmak chałwy i orzechów,a chałwa i owe orzechy to świetne połączenie.Całość smaku dopełnia waniliowa nutka.Koktajl z pewnością zasmakowałby osobom lubiącym chałwę,jak i myślę,że byłby w stanie przekonać do chałwy osoby,które za nią niezbyt przepadają.

1 komentarz:

  1. bardzo pomysłowe nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem , musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń