poniedziałek, 5 maja 2014

Lody krówkowe,kajmakowe na bazie masy krówkowej,kajmaku Helio.

Było poświąteczne urlopowanie i majówka w plenerze,mnóstwo odpoczynku i czasu spędzonego na świeżym powietrzu.Był zatem i odwyk od komputera,internetu i bloga,a już całkiem sporo zaległych przepisów mi się uzbierało.Maj rozpoczynam przepisem na lodową pyszność.Lody na bazie masy kajmakowej,krówkowej otrzymanej od Helio(http://www.helio.pl),zostało mi jej sporo,nie wykorzystałam jej całej do ciasteczek zatem postanowiłam jakoś smakowicie ją spożytkować.
Składniki:

- 530g śmietany 18% tłuszczu
- 2/3 puszki masy krówkowej,kajmaku Helio(2/3 puszki o wadze 400g)

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę przełożyć do misy miksera.Do śmietany dodać masę krówkową,kajmak z puszki.


Zmiksować śmietanę z kajmakiem,masą z toffi na gładką,jednolitą masę za pomocą miksera nastawionego na niezbyt szybkie obroty.

  
Połączone składniki przelać do plastikowego pojemnika-o pojemności około 1 litra.


Rzadką masę wstawić w zamkniętym pojemniku do zamrażalnika na kilka godzin,by stężała,odpowiednio się zmroziła.Podczas mrożenia lodów można je wyjąć i dopóki nie są jeszcze zbytnio zmrożone zmiksować je dwu lub trzykrotnie blenderem,wtedy w lodach nie będą powstawały kryształki i lody będą miały lepszą konsystencję. Ja miksowałam lody blenderem tylko raz podczas ich mrożenia,a i tak miały przyjemną,właściwą i zadowalającą konsystencję,ładnie się zamroziły.Jeść lody jak będą odpowiednio,solidnie zmrożone.

Lody mają odpowiednio słodki smak,nie są przesłodzone,bo intensywną słodycz kajmaku tonuje lekko kwaskowata śmietana.Lody na bazie kajmaku można przygotować także na śmietanie o większej zawartości tłuszczu-będą wtedy bardziej kremowe lub też z dodatkiem jogurtu greckiego,naturalnego,czy śmietany o niskiej zawartości tłuszczu-będą wtedy bardziej dietetyczne.Polecam nakładać lody porcjami(do miseczki,na talerzyk),gdyż mają uzależniający smak,jedząc je prosto z pudełka łatwo się zapomnieć nie wiadomo kiedy opróżniając zawartość całego pojemnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz