wtorek, 13 maja 2014

Kruche ciasteczka z dołeczkami pełnymi dżemu morelowego od Viands.

Przyjemne dla oka i podniebienia kruche ciasteczka,które świetnie smakują do kawy,mleka,czy kakao.Sprawnie się je przygotowuje, wychodzi ich solidna porcja,a i tak znikają ekspresowo.Do tych ciasteczek użyłam ekologicznego morelowego dżemu,który otrzymałam od Przysmaków Viands(http://przysmaki.pl/presta)w ramach współpracy i owy dżem sprawdził się w tych ciasteczkach doskonale.

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 200g margaryny
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem morelowy od Przysmaków Viands

Wykonanie:

Z mąki,cukru białego i waniliowego,miękkiej margaryny,jajek, szczypty soli i z proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto.


Odrywać niewielkie kawałeczki zagniecionego ciasta.Z ciasta robić kuleczkę,formować kulkę,w której następnie palcem robić wgłębienie,dołeczek(z ciasteczkami postępować identycznie jak podczas robienia klusek śląskich). 


Do dołeczka zrobionego w ciasteczku nakładać morelowy dżem.


Z każdym ciasteczkiem postępować identycznie.Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia.Uformowane ciasteczka wypełnione dżemem przełożyć na blaszkę zostawiając między ciasteczkami odstępy,gdyż ciasteczka sporo urosną.


Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut,aż się zrumienią.Po upieczeniu ciasteczka pozostawić przez chwilę na blaszce,aby nieco zesztywniały,gdyż zaraz po wyjęciu z piekarnika są dość miękkie.

Ciasteczka są odpowiednio słodkie i smakowicie kruche.Są to proste do wykonania,ale pyszne drobne słodkości.Kruche ciasto plus dżem to zawsze świetne połączenie,a w postaci takich małych ciasteczek to fajna opcja na słodką przekąskę,mały deser,czy kolację dla łasucha.

Do wypełnienia ciasteczek użyłam ekologicznych morelowych powideł,które można zakupić w internetowym sklepie z Przysmakami Viands(http://przysmaki.pl/presta).


Powidła zostały wyprodukowane z dziko rosnących,dojrzałych i świeżych owoców.Powidła zostały przygotowane tradycyjną metodą,w małych partiach.Został do nich dodany ekologiczny miód akacjowy. 100g produktu zostało wyprodukowane z 300g owoców.Powidła zostały wyprodukowane przez węgierską,wiejską wytwórnię Tarpa(Manufaktura Kft.).Marka ta do swoich wytworów nie dodaje cukru,pektyn,ani konserwantów.Produkt posiada świadectwo pochodzenia ekologicznego.Słoiczek zawierał 250g morelowego przetworu.Mi powidła bardzo zasmakowały,użyłam ich do ciasteczek,a wcześniej jadłam z nimi kanapki w ramach śniadania,w każdej opcji pysznie smakują,świetnie nadadzą się także do naleśników.

Zachęcam do odwiedzenia strony Przysmaków Viands - http://przysmaki.pl/presta.Można znaleźć na niej inne powidła wyprodukowane przez firmę Tarpa,jak i wiele innych ciekawych i przydatnych smakołyków.

1 komentarz: