sobota, 31 maja 2014

Cisteczka z białą czekoladą i suszoną żurawiną od Gojishop

Kruche,solidnie wyrośnięte ciasteczka z dodatkiem pysznej białej czekolady i zdrowej żurawiny.Są rewelacyjne do mleka,ale pasują też do kawy.Wykorzystałam do nich żurawinę,którą otrzymałam od gojishop(http://gojishop.pl).


Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100g margaryny
- 1 płaska łyżeczka sody
- aromat waniliowy
- 100g białej czekolady
- 5 łyżek żurawiny otrzymanej od Gojishop

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera z mąką,cukrem,jajkami i sodą.

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki,rozdrobnić na drobne cząstki.


Dodać pokrojoną czekoladę do wcześniej zmiksowanych składników oraz do wszystkich połączonych produktów umieszczonych w misie miksera dodać także suszoną żurawinę i kilka kropli aromatu waniliowego.


Wszystko miksować na wolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Brać trochę surowego ciasta z dodatkiem białej czekolady i żurawiny i rolować je w kulkę,a następnie spłaszczać masę na blaszce dzięki czemu powstanie placek,który po upieczeniu będzie pysznym ciastkiem.Postępować identycznie z każdym ciasteczkiem.


Po zapełnieniu blaszki surowymi jeszcze ciasteczkami wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciastka przez około 15 minut.Między ciasteczkami zostawiać odstępy,gdyż sporo wyrosną.Po upieczeniu pozostawić ciasteczka chwilę na blaszce do przestygnięcia.


Ciasteczka wyszły odpowiednio słodkie i kruche.Myślałam,że dodana do nich biła czekolada rozpuści się pod wpływem pieczenia,a tu okazało się,że kawałki czekolady są widoczne i odczuwalne w smaku w ciasteczkach nawet po upieczeniu.Kruche ciastko z białą czekoladą i żurawiną to świetne połączenie,dające fajny efekt smakowy.
Wykorzystałam do ciastek żurawinę otrzymaną od gojishop (http://gojishop.pl)-http://gojishop.pl/suszone-owoce/29-zurawina-100g-bio.html.Wartojeść suszoną żurawinę i dodawać ją do wszelakich potraw,wypieków,deserów,czy tak po prostu ją podjadać w ramach zdrowej przekąski,gdyż ma wiele cennych właściwości. Suszona żurawina świetnie działa na trawienie,ma właściwości antynowotworowe,obniża cholesterol,wspomaga układ moczowy, wspomaga pracę serca i żołądka,spowalnia starzenie się.Nasze zdrowie z pewnością na tym skorzysta jeśli będziemy sięgać po żurawinę,gdy uwzględnimy ją w naszym jadłospisie,posiłkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz