czwartek, 8 maja 2014

Duszone schabowe roladki nadziewane czerwoną papryką i cebulą.

Propozycja na urozmaicenie schabu do obiadu.Smakowite,duszone mięsne roladki faszerowane świeżą czerwoną papryką oraz białą i czerwoną cebulą.
Składniki:

- 6 plastrów schabu
- 0,5 świeżej,czerwonej papryki
- 0,5 średniej białej cebuli
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- mąka
- olej
- woda
- sól
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- 1 kostka rosołowa(warzywna)
- 1 łyżka świeżego,posiekanego koperku

Wykonanie:

Plastry schabu rozbić tłuczkiem oraz natrzeć je z obu stron solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. 


Umytą paprykę pozbawić nasion i pokroić na niezbyt grube i długie paski.Cebule obrać i pokroić w piórka.Na środku każdego plastra mięsa kłaść trochę papryki i po trochu obu cebul.  


Zwijać mięso chowając tym samym ułożone warzywa do środka i spinać zrolowany schab wykałaczkami.Zwinięte,nafaszerowane mięsne roladki panierować w mące.  



Na patelni dobrze rozgrzać olej.Obsmażać mięsne roladki z obu stron na patelni z olejem do zrumienienia.



Obsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać je wodą do takiego poziomu,by woda sięgała nieco ponad schabowe roladki.Do mięsa zalanego wodą dodać kostkę rosołową,posiekany koperek i oprószyć całość granulowanym czosnkiem.Do wody,którą zalewamy mięso można dodać tłuszczyk z patelni,na którym obsmażaliśmy roladki,wzbogaci to smak.Nastawić mięso w wodzie z dodatkami na gotowanie.Dusić mięso w garnku z nałożoną,ale uchyloną przykrywką przez około 40 minut na niedużym ogniu.W trakcie duszenia roladek dodać do sosu dwie łyżeczki mąki.Od czasu do czasu przemieszać roladki w trakcie duszenia,by się nie przypalały,by nie przywierały do garnka.  


My zjadaliśmy roladki z dodatkiem kaszy gryczanej,ale z powodzeniem można je zjadać z dodatkiem ziemniaków,ryżu,czy innych odmian kasz lub z tym co sobie każdy indywidualnie preferuje.Roladki były aromatyczne,przyjemnie doprawione w smaku,owinięta w schab papryka z cebulkami smakowicie się podsmażyła i poddusiła zyskując tym samym lepszych walorów smakowych,w roladkach wytworzył się pyszny sos z koperkową nutą.Danie narobiło mnóstwo zapachu w domu pobudzając apetyt.Jest to stanowczo smakowita,ciekawa opcja na schabowe zawijasy,roladki.

U nas dzisiaj od samego rana bardzo deszczowo,nie chce się nosa wystawiać z domu,miejmy nadzieję,że z czasem się trochę przejaśni i pogoda się poprawi,chociaż i deszcz też przecież jest potrzebny,zwłaszcza na wiosnę,jak wszystko kwitnie.
A tutaj nasz kudłaty domownik.


Bo w trakcie deszczu nie tylko dzieci się nudzą.Podsumowując powyższy obrazek:nawet jeśli deszcz jest passe,to groszki i kropki na okryciach wierzchnich zawsze są trendy ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz