wtorek, 27 listopada 2012

Jogurtowe racuchy.

Dzisiaj na śniadanie zamiast jogurtu z musli,albo kanapek pachnące truskawkami racuchy.


Składniki:

- 2 jogurty truskawkowe(2x150g->300g)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody
- olej do smażenia


Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszam ze sobą mąkę,jogurty truskawkowe,jajko i sodę.Sodę można zastąpić również proszkiem do pieczenia oraz można wybrać dowolny smak jogurtu wedle swoich upodobań.


Mieszam wszystkie składniki intensywnie trzepaczką,aż powstanie jednolita masa.


Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładam łyżką ciasto.Smażę racuchy na małym płomieniu z obu stron.


Po usmażeniu każdy racuszek kładę na ręczniku papierowym,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Racuchy pachną rewelacyjnie.Następnym razem dodam tylko jeszcze trochę cukru do ciasta.Można podawać je z dowolnymi dodatkami, albo jeść same. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz