Składniki:
- makaron(dałam 200 g–około pół paczki–rurek,penne)
- 1 upieczona w przyprawach pierś z kurczaka(pieczona z
dodatkiem oleju,w odrobinie soli,z czarnym mielonym pieprzem,ze sporą dawką słodkiej papryki,ziół prowansalskich,curry i lubczyku)
- 1 kostka sera feta
- 3 ogórki kiszone(mogą być też konserwowe)
- 1 nieduża cebulka
- 2 ząbki czosnku
- koperek(miałam mrożony posiekany)
- majonez
Wykonanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie na al dente.W międzyczasie jak makaron bulgocze w
garze wstawiam pierś z kurczaka.Średnią pierś rozcinam na mniejsze kawałki i
nacieram oliwą i przyprawami.Pierś piekę w 200 stopniach przez około 30 minut(trzeba zaglądać od czasu do czasu, czy już gotowe,zależy jaki kto ma piekarnik,ja mam gazowy i 30 minut wystarczyło kurczakowi,aby się upiekł).
Nie potrzeba dużo majonezu,jedynie trochę dla smaku.Nie przyprawiam już niczym więcej sałatki,bo feta ma wystarczająco dużo soli,kurczak jest też solidnie doprawiony,a pozostałe składniki mają swój unikalny smak,zatem nie trzeba było już więcej doprawiać sałatki.Warto dać tej sałatce jakiś czas–około godzinki na postój w lodówce przed podaniem,aby miała szansę się „przegryźć”,by smaki produktów mogły się ze sobą połączyć,a czosnek się uaktywnił nadając pikantny posmak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz