poniedziałek, 26 listopada 2012

Sałatka ryżowa z sosem tatarskim.

Patent na tą sałatkę został zaczerpnięty z opakowania na ryż firmy Cenos,na odwrocie był przepis,który wydał mi się ciekawy do wypróbowania,pominęłam jedynie niektóre składniki wyszczególnione w przepisie,ponieważ nie miałam ich aktualnie na stanie.


Składniki:

- 1 woreczek ryżu
- 4 jajka
- 2 spore ogórki konserwowe
- 1 średnie jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- sos tatarski
- estragon
- bazylia
- sól 
- pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Gotuję ryż oraz jajka na twardo.Po wystudzeniu przekładam ryż do miski,kroję jajka i wrzucam do ryżu.Kroję ogórki w kosteczkę i przekładam do reszty.Kroję jabłka w kostkę i dodaję do pozostałych składników.


Do całości dodaję odsączony z zalewy groszek.Obsypuję wszystkie składniki porządną dawką przypraw-bazylii i estragonu.


Dodaję sos tatarski i dokładnie mieszam.Doprawiam sałatkę solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę robi się szybko. Ma ciekawy smak,wszystkie składniki ciekawie się łączą.Następnym razem dodam do niej również marynowane pieczarki oraz natkę pietruszki,bo myślę,że nadały by sałatce jeszcze bardziej ciekawy smak,te produkty podane były na odwrocie opakowania w przepisie na sałatkę,ale akurat zabrakło ich tym razem u mnie w kuchni,dodam je następnym razem jak ponownie będę robiła ową sałatkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz