- mięso mielone(miałam opakowanie 420g)
- 1 woreczek wcześniej ugotowanego ryżu
- 1/3 kapusty pekińskiej sporej wielkości
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- mąka
- olej
- 500ml wody
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- koperek(miałam mrożony)
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz czarny mielony
- suszona bazylia
- oregano
- czosnek granulowany
- oregano
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Gotujemy
ryż i czekamy chwilkę,aż przestygnie.Najlepiej ugotować go sobie wcześniej i tylko wyjąć z lodówki.Do ryżu
dodajemy mięso,jajka,bułkę tartą,posiekany koperek i przyprawy(sól, pieprz,oregano i
czosnek granulowany).
Siekamy kapustę pekińską na dość drobne kawałeczki.Przenosimy ją do naczynia,w którym znajdują się wcześniej połączone składniki.Wszystko dokładnie mieszamy,żeby dobrze się połączyło.
Z mięsno–ryżowo–kapuścianej masy formujemy średnie kotlety. Obtaczamy je w samej mące z obu stron i smażymy na dobrze rozgrzanym uprzednio oleju i niedużym ogniu z obu stron.
W międzyczasie robimy sos.Do około 500ml(może być i więcej,1 litr maksimum)gorącej wody wrzucamy kostkę rosołową i dokładnie powstały wywar mieszamy.
Następnie dodajemy do wywaru z kostki rosołowej słoiczek koncentratu
pomidorowego oraz suszoną bazylię i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Z danej porcji składników wyszło mi 12 kotletów.Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej
i przyprawy tzatziki lub z sałatką z tartej marchewki i chrzanu,ale można sobie owe kotlety zjadać z dowolnymi,swoimi ulubionymi dodatkami i też z pewnością pysznie się skomponują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz