Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- dużo koperku(miałam mrożony)
- sól(odrobinka)
- sól(odrobinka)
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- ser feta(około 1/3 kostki)
- sos pomidorowy(gotowy w proszku do rozrobienia z wodą)
- olej
- 300ml zimnej wody
- olej
- 300ml zimnej wody
Wykonanie :
Mięso mielone łączymy z jajkiem i bułką tatrą.Dodajemy
koperek i przyprawy.
Na opakowaniu sugerowali,aby zrobić większe kotlety w
liczbie czterech sztuk,ja natomiast zdecydowałam się na małe pulpeciki. Brałam
trochę doprawionego mięsa,rozpłaszczałam je jak niewielki placek i wkładałam
trochę sera feta na środek i zawijam w kuleczkę.
Wyszło mi 13 średnich pulpetów.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wkładać kuleczki,obsmażać z każdej strony na
niedużym ogniu.
Następnie zmieniłam sobie patelnie,ponieważ na tej po
pulpetach było trochę oleju,gdyż smażyłam je w dość sporej ilości tłuszczu. Na
suchą patelnię przełożyłam pulpety,postawiłam ją na niewielkim ogniu i dolałam
do mięsnych kuleczek zmieszany wedle przepisu proszek sosu z wodą(sos
rozmieszany w 300 ml wody).
Sos gęstniał wśród pulpetów,a one przechodziły
pomidorowym smakiem.Fajna alternatywa dla mielonych,czy gołąbków„bez
zawijania”.Można zjeść je z ryżem i makaronem lub w inny,jaki się tylko chce,sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz