Robi się je szybko,są w sam raz na niedzielne śniadanie,nie wymagają spędzenia całego poranka w kuchni.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- banany
- nutella
- bita śmietana
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypuję mąkę,wlewam mleko,wbijam jajka, dolewam olej oraz dodaję proszek do pieczenia,cukier waniliowy i sól.Mieszam wszystkie składniki trzepaczką,aż powstanie jednolita mas bez grudek.
Chochelką wlewam ciasto na rozgrzaną gofrownicę.Czekam,aż gofry urosną i się zarumienią,czyli ugofrują się do oczekiwanego stanu.
Ja swoje gofry posmarowałam nutellą,na to napryskałam bitą śmietanę i dodałam do niej plastry banana.Oczywiście dodatki można sobie komponować dowolnie.Z podanej porcji wyszło mi 11 chrupiących gofrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz