środa, 28 listopada 2012

Brokułowa sałatka z tuńczykiem i makaronem i sosem czosnkowym.

Przepis na sałatkę został znaleziony przypadkiem w jednej z książek o kuchni włoskiej.Sałatka smakuje pysznie,jest dość pikantna,co pozytywnie wpływa na jej walory smakowe. 


Składniki: 

- 1 średni brokuł
- 250g makaronu(miałam świderki)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- sos czosnkowy
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- olej 


Wykonanie:

Makaron gotuję z odrobiną oleju,żeby się kluski nie sklejały. Brokuł gotuję w lekko osolonej wodzie.Po"odsurowieniu"makaronu i brokułu i ostygnięciu obu składników przekładam je do jednego naczynia-brokuł rozdrabniam na mniejsze części.Odsączam tuńczyka, dodaję go do makaronu i brokułu.Do wszystkich produktów umieszczonych w misce dodaję przyprawy-odrobinę soli,trochę czosnku granulowanego i mnóstwo pieprzu.


Do wszystkich składników dodaję sos czosnkowy.Całość dokładnie mieszam.Dobrze dać sałatce przynajmniej pół godziny na odleżakowanie w lodówce,wtedy jej smak się bardziej ujawni, wyostrzy.Sałatka jest mniej kaloryczna,niż gdyby robić ją z majonezem,gdyż sos czosnkowy zawiera dużo mniej kalorii niż majonez-około 3 razy mniej przeliczając na 100ml(przynajmniej taką niższą wartość kaloryczną zawierał ten sos,który ja dodałam).

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko, co zawiera brokuł. Jak możesz to dodaj gadżet obserwatorzy - wtedy będzie więcej ludzi do Ciebie wchodzić, bo tak to nie umiem spamiętać tylu adresów ;)

    OdpowiedzUsuń