czwartek, 12 września 2013

Naleśniki z serowo-ziemniaczanym farszem.

Dawno już nie było u nas naleśników.Trzeba zatem nadrobić ich brak,nieobecność.Dzisiaj naleśniki na wytrawnie z serowo-ziemniaczanym farszem,zatem z nadzieniem niczym jak do ruskich pierogów.
 Składniki:

- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- 1 kostka(250g)białego sera półtłustego
- 7 średnich ziemniaków
- sól
- pieprz ziołowy
- suszona cebula
- czosnek granulowany

Wykonanie:

Z mąki,wody,jajek,proszku do pieczenia,szczypty soli oraz sporej dawki granulowanego czosnku przygotować naleśnikowe ciasto.Usmażyć naleśniki na oleju.


Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i utłuc tłuczkiem.Świetnie tutaj sprawdzą się także ziemniaki,które zostały nam po obiedzie,już ugotowane,a nie skonsumowane. Ugotowane,ostygnięte,utłuczone ziemniaki przełożyć do miski.Do ziemniaków dodać biały ser.Całą zawartość miski obsypać sporą dawką suszonej cebulki oraz doprawić solą i pieprzem.


Masę na farsz dokładnie wymieszać.


Usmażone naleśniki smarować serowo-ziemniaczanym farszem.


Posmarowane naleśniki złożyć w dowolny sposób.Ja swoje złożyłam tak ja często zwijam krokiety,czyli najpierw składam boki naleśnika do środka,a potem zwijam naleśnik na trzy razy.



Naleśniki można zjadać od razu po zawinięciu lub po podsmażeniu ich na patelni,będą wtedy bardziej chrupiące.My zjadaliśmy nie podsmażane i też były pyszne i miały bez podsmażania zarazem mniej kalorii.Jest to ciekawa naleśnikowa odmiana.Ze względu na farsz podobny do farszu na ruskie pierogi tak nadziane naleśniki są dobrym rozwiązaniem,zastępnikiem,gdy nie mamy czasu lepić ruskich pierogów,a mamy na nie ochotę.

1 komentarz:

  1. to takie naleśniki w stylu kresowym. bardzo lubię ruskie pierogi, więc i takie krokiety by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń