Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto w ramach deseru na weekend.Przepis pochodzi z gazetki z serii takich małych gazetek z przepisami.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 225g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru plus trochę do oprószenia ciasta z wierzchu po upieczeniu
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego(bez cukru)
- 750ml mleka 1,5%tłuszczu
- 3 łyżki białego cukru
- 1 słoik dżemu śliwkowego
Wykonanie:
Z mąki,miękkiej margaryny,4 łyżek cukru pudru,wbitych 5 jajek oraz z dodatkiem proszku do pieczenia,cukru waniliowego i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie możliwie równe części.Jedną część owinąć w folię i przełożyć do zamrażalnika.
Z pozostawionej części ciasta wylepić spód.Na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x28 wylepić spód ciasta(odrywać do trochu ciasta i wylepiać nim spód blachy).Na gotowy spód z surowego jeszcze ciasta wyłożyć dżem śliwkowy (użyłam dżemu śliwkowego ze śliwek węgierek domowej roboty).
W 750ml mleka ugotować budyń z dodatkiem 3 łyżek białego cukru wykorzystując oba opakowania proszku budyniowego.Ciepły budyń wylać na wcześniej wyłożony dżem.
Wyjąć schowaną część ciasta z zamrażalnika i palcami odrywać je,skubać i kłaść na wyłożony budyń.Ciasto odrywać i kłaść na budyniu do momentu przerobienia całej ilości ciasta starając się przykryć ciastem całą powierzchnię blaszki chowając pod nim budyń.
Ciasto piec przez ok.1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu przestygnięte ciasto posypać przesianym przez siteczko cukrem pudrem.
Poszło bardzo sprawnie i szybko.Ciasto pysznie smakuje.Ciasto łączy w sobie proste zestawienie,ale jakże smaczne,kruchego ciasta, odpowiednio słodkiego dżemu i lekkiego budyniu,jest to świetne połączenie.Ciasto pod każdym względem jest na plus-ekspresowe w przygotowaniu,łatwe do zrobienia,nie wymaga wielu składników,nie jest kosztowne,a do tego jakie dobre...
Bardzo dobre ciasto, ale z braku przetworów własnej roboty. Dałem nisko-słodzony dżem z owoców leśnych, kupiłem w produkt znanej firmy z Pińczowa. Zakup okazał się trafiony, ciasto wyszło wspaniałe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńSuper pyszne i latwe ciacho. Hm pycha.
OdpowiedzUsuń