niedziela, 6 stycznia 2013

Kukurydziane naleśniki z dżemem brzoskwiniowym pachnące pomarańczą.

Postanowiłam zrobić naleśniki niby w sposób standardowy, ale jakże inny, gdyż z wykorzystaniem mąki kukurydzianej jako bazy całości. Mące tej przypisuje się wiele pozytywnych właściwości, zdrowotnych korzyści nieocenionych we właściwej diecie, bogatej w witaminy i odżywcze wartości. 

Składniki:

- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
- aromat pomarańczowy
- 2 łyżki cukru
- dżem brzoskwiniowy

Wykonanie:

Z mąki kukurydzianej, mleka, wody mineralnej gazowanej,jajka, dodatku w niewielkiej ilości mąki pszennej oraz proszku do pieczenia,2 łyżek cukru,odrobiny oleju i kilku kropel aromatu pomarańczowego zrobiłam za pomocą trzepaczki naleśnikowe ciasto. 


Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam naleśniki z obu stron. 
  
Każdy usmażony naleśnik smarowałam brzoskwiniowym dżemem i zwijałam w rulonik. 


Zostały zjedzone będąc polane jogurtem naturalnym.Naleśniki apetycznie pachną i przyjemnie wyglądają – są pulchne(jak omlety) i solidnie żółciutkie, jakby były zrobione przy użyciu wielu jajek, a przecież jajko w składzie jest tylko jedno. Wyczuwa się pewną różnicę w smaku pomiędzy taką wersją naleśników, a tradycyjnymi naleśnikami, są troszkę inne w smaku oraz konsystencji, ale jest to inność na plus, ciekawa alternatywa dla standardowych naleśników i przyjemna odmiana dla naleśnikożerców takich jak ja ;).

1 komentarz: