Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
- aromat pomarańczowy
- 2 łyżki cukru
- dżem brzoskwiniowy
Wykonanie:
Z mąki kukurydzianej, mleka, wody mineralnej gazowanej,jajka, dodatku w niewielkiej ilości mąki pszennej oraz proszku do
pieczenia,2 łyżek cukru,odrobiny oleju
i kilku kropel aromatu pomarańczowego zrobiłam za pomocą trzepaczki naleśnikowe
ciasto.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam naleśniki z obu stron.
Każdy usmażony naleśnik smarowałam brzoskwiniowym dżemem i zwijałam w rulonik.
Zostały zjedzone będąc polane jogurtem naturalnym.Naleśniki apetycznie pachną i przyjemnie wyglądają – są pulchne(jak omlety) i solidnie żółciutkie, jakby były zrobione przy użyciu wielu jajek, a przecież jajko w składzie jest tylko jedno. Wyczuwa się pewną różnicę w smaku pomiędzy taką wersją naleśników, a tradycyjnymi naleśnikami, są troszkę inne w smaku oraz konsystencji, ale jest to inność na plus, ciekawa alternatywa dla standardowych naleśników i przyjemna odmiana dla naleśnikożerców takich jak ja ;).
u mnie dziś tez naleśniki z dżemem ,pychota;)
OdpowiedzUsuń