Smak i zapach szarlotki, sycące, a jednocześnie lekkie.
To był zdecydowanie dobry pomysł na obiad.
Składniki:
- 1,5 woreczka ryżu
- aromat waniliowy
- 2 jabłka
- masło
- sok z cytryny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki(do jabłek) i 1 łyżeczka(do posypania po wierzchu) cukru
- 1,5 łyżeczki(do jabłek)i 0,5 łyżeczki(do posypania po wierzchu) cukru waniliowego
- rodzynki
- woda do ugotowania ryżu
Wykonanie:
Ryż ugotowałam dodając do wody kilka kropel aromatu
waniliowego.
Gdy ryż przestygł jabłka starłam do miseczki na tarce, na grubych oczkach i od razu skropiłam je sokiem z cytryny.
Następnie dodałam do jabłek cukier(1,5łyżki),cukier waniliowy(1 łyżeczkę)oraz cynamon(1/3łyżeczki).
Jabłka dokładnie wymieszałam ze składnikami,które do nich dodałam.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem.
Na spód wyłożyłam jedną warstwę ryżu i dokładnie ją wyrównałam.
Na pierwszą warstwę ryżu położyłam jabłka(połowę całej ich zawartości).
Na jabłkową warstwę wyłożyłam kolejną porcję ryżu,a na nią z kolei ostatnią już część jabłek.
Ostatnią jabłkową warstwę przykryłam ostatnią częścią ryżu.
Wierzch całości posypałam cukrem(1 łyżeczką)i cukrem waniliowym(0,5łyżeczki)oraz rodzynkami.
W sumie wyszło 3 warstwy ryżowe i 2 jabłkowe.
Zapiekałam ryż z jabłkami przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Został zjedzony będąc polanym kefirem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym.Wyszedł treściwy i aromatyczny obiad w sam raz na zimowe dni,a nawet zostało jeszcze odrobinę na kolację.
Uwielbiam taki ryz z jabłkami. :)
OdpowiedzUsuńTaki ryz wlasnie pamietam z domu)) pycha!
OdpowiedzUsuńdziekuje za dolaczenie do akcji)