wtorek, 22 stycznia 2013

Ryż zapiekany z jabłkami.

Kto powiedział, że na obiad zawsze musi być kawał mięsa, kopiec ziemniaków, kaszy, czy ryżu i zdrowa suróweczka – oczywiście nie śmiem twierdzić, że taki zestaw jest zły, bo to genialna, sycącą kompozycja, sprawdzając się w każdej sytuacji. Ale czasem dobrze zaserwować sobie coś dla odmiany. Zatem dzisiaj obiad na słodko, w wersji bardziej na deserowo, czyli ryż zapiekany z jabłkami.
Smak i zapach szarlotki, sycące, a jednocześnie lekkie. To był zdecydowanie dobry pomysł na obiad.

 Składniki:

- 1,5 woreczka ryżu
- aromat waniliowy
- 2 jabłka
- masło
- sok z cytryny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki(do jabłek) i 1 łyżeczka(do posypania po wierzchu) cukru
- 1,5 łyżeczki(do jabłek)i 0,5 łyżeczki(do posypania po wierzchu) cukru waniliowego
- rodzynki
- woda do ugotowania ryżu

Wykonanie:

Ryż ugotowałam dodając do wody kilka kropel aromatu waniliowego. 
Gdy ryż przestygł jabłka starłam do miseczki na tarce, na grubych oczkach i od razu skropiłam je sokiem z cytryny.


Następnie dodałam do jabłek cukier(1,5łyżki),cukier waniliowy(1 łyżeczkę)oraz cynamon(1/3łyżeczki).


Jabłka dokładnie wymieszałam ze składnikami,które do nich dodałam.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem.


Na spód wyłożyłam jedną warstwę ryżu i dokładnie ją wyrównałam.


Na pierwszą warstwę ryżu położyłam jabłka(połowę całej ich zawartości).


Na jabłkową warstwę wyłożyłam kolejną porcję ryżu,a na nią  z kolei ostatnią już część jabłek.



Ostatnią jabłkową warstwę przykryłam ostatnią częścią ryżu.


Wierzch całości posypałam cukrem(1 łyżeczką)i cukrem waniliowym(0,5łyżeczki)oraz rodzynkami.


W sumie wyszło 3 warstwy ryżowe i 2 jabłkowe.
Zapiekałam ryż z jabłkami przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Został zjedzony będąc polanym kefirem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym.Wyszedł treściwy i aromatyczny obiad w sam raz na zimowe dni,a nawet zostało jeszcze odrobinę na kolację.

Embed_upgc87lhnbzilkwkojfdtjuuqofc1gzz

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki ryz z jabłkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki ryz wlasnie pamietam z domu)) pycha!

    dziekuje za dolaczenie do akcji)

    OdpowiedzUsuń