A za oknem zima, a tu mój prywatny, zaokienny winter wonderland, widok z kuchni:
Składniki na surówkę:
- 2 spore marchewki
- 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka tartego(czubata dawka)
- majonez
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
Wykonanie:
Marchewki opłukałam i dokładnie oskrobałam.Starłam
marchewki na tarce na dużych oczkach.
Do startej marchewki dodałam chrzan i majonez.
Doprawiłam szczyptą pieprzu i solą do smaku.
Surówkę można jeść od razu,ale jak się jej da godzinkę na
odleżenie w lodówce, to jej smak się wyostrzy. Można ją wykorzystać, zjeść na
każdy sposób – zarówno samą, jak i jako dodatek do obiadu z kawałem mięsa ,przyjemnie
smakuje także z rybą. Ja często ją jadam położoną na chleb w ramach smarowidła,
pasty do pieczywa i też pasuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz