poniedziałek, 4 lutego 2013

Pieczona kieszonka z piersi kurczaka nadziana koperkowo – tymiankowo – czosnkowym masełkiem.

Przepis pochodzi z małej gazetki o nazwie"Przyślij przepis"z bieżącego,lutowego wydania.Jedna z czytelniczek przysłała właśnie ten przepis pod nazwą"Kurczak po rosyjsku".Przepis mnie zainteresował,danie ładnie się prezentowało i zapowiadało się smacznie.Zatem postanowiłam je wypróbować.


Składniki:

- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 porządna łyżka miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- tymianek
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
- chili

Wykonanie: 

Pierś opłukałam i osuszyłam.Zrobiłam w piersi dość głęboką kieszonkę.Natarłam mięso solą i pieprzem.


W miarę miękkie masło przełożyłam do naczynia i dosypałam do niego trochę posiekanego koperku(miałam mrożony),trochę tymianku oraz wkroiłam,siekając je niespecjalnie drobno,ząbki czosnku.


Masło z koperkiem,tymiankiem i czosnkiem rozmieszałam,połączyłam widelcem.


Nałożyłam masło z dodatkiem czosnku,koperku i tymianku do wcześniej wyciętej kieszonki. 


Spięłam kurczaka wykałaczkami chowając,redukując tym samym kieszonkę.


Po wierzchu posypałam pierś sporą dawką słodkiej,mielonej papryki i szczyptą chili. 


Przykryłam naczynie żaroodporne folią aluminiową.


Wstawiłam naczynie z nadzianą piersią z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piekłam przez 40 minut.

Wyszło pysznie i dość efektownie.Myślę,że jeszcze wielokrotnie powrócę do tego przepisu.Mięso wyszło miękkie i delikatne, przeszło wszystkimi przyprawami,co dało świetny zapach i smak. Plusem jest też to,że nie dodaje się do kurczaka dużo tłuszczu, oprócz masła nałożonego do kieszonki kurczaka piecze się już go bez użycia dodatkowego oleju,czy oliwy z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz