środa, 15 maja 2013

Makaronowa sałatka z gotowanym kurczakiem i świeżym ogórkiem o koperkowo-ziołowym posmaku.

Dawno nie było u nas żadnej sałatki,a czasem chce się,ma się chrapkę na smakowicie doprawioną majonezową mieszaninę.Zatem w ramach nadrobienia sałatkowej zaległości została popełniona niżej opisana sałatkowa propozycja.

Składniki:

- 200g makaronu(dodałam świderki)
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 3 kulki,sztuki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka przyprawy kucharek
- sól
- 1,5 sztuki ogórka szklarniowego
- majonez
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- pieprz czarny mielony
- 2 sosy koperkowo-ziołowe w saszetkach(proszkowane)

Wykonanie:

Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie.Piersi z kurczaka ugotować z dodatkiem liści laurowych,ziela angielskiego i przyprawy kucharek.Przestudzony makaron przełożyć do miski. Chłodniejsze,ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do makaronu.Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę,czosnek drobno posiekać i następnie rozdrobnione warzywa dodać do makaronu i chudego mięsa.

Wszystkie umieszczone w misce składniki posypać solidną ilością koperku oraz dodać do nich dwie saszetki proszkowanego sosu koperkowo-ziołewgo oraz niewielką ilość majonezu.


Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.


Szybko się robi tą sałatkę.Jest dość lekka,nie trzeba do jej przygotowania używać zbyt dużej ilości majonezu,gdyż ogórki są dość wodniste,zatem ich sok w połączeniu z przyprawami będzie powodował,że sałatka nie będzie określmy to"sucha",połączy,zwilży on sałatkę,zatem potrzeba tylko niewielkiej ilości majonezu,żeby sałatkę zabarwić,a jeśli chcemy ją jeszcze odchudzić,to w ogóle można zastąpić majonez jogurtem.Ja tym razem jednak postawiłam na majonez.Sałatka jest zarówno pod względem zapachu,jak i smaku bardzo wiosenna głównie za sprawą świeżego ogórka i koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz