środa, 4 września 2013

Makaron penne z fetą i pomidorami w trzech kolorach.

Propozycja na danie mi definitywnie kojarzące się z latem.U mnie owy posiłek stanowił obiad,ale można także potraktować go jako przekąskę,kolację,czy a'la sałatkę.Zwykle jadamy makaron z białym serem na słono,w opcji rozpustnej polany skwarkami,a tym razem postawiłam na coś makaronowo-serowego w zestawieniu z pełnymi witamin pomidorami i innym rodzajem sera w ramach urozmaicenia.

Składniki:

- 200g pełnoziarnistego makaronu penne
- 1/2 kostki sera feta
- 2 średnie czerwone pomidory
- 2 średnie żółte pomidory
- 2 średnie zielone pomidory
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszona bazylia

Wykonanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente,a następnie go odcedzić.Przełożyć makaron do talerza.Pomidory pokroić w średniej wielkości kawałki i ułożyć na makaronie.


Fetę pokroić w kostkę i ułożyć na makaronie z pomidorami.Skropić całość z wierzchu oliwą z oliwek.


Posypać talerz z wierzchu sporą dawką suszonej bazylii i oprószyć pieprzem.
Zamieszać przed jedzeniem.


Obiad przygotowany ekspresowo,a wyszło bardzo sycące jedzenie. Makaron bardzo zaspokoił głód,był bardzo sycący,i świetnie sprawdził się w zestawieniu z mało kalorycznymi pomidorami i fetą,która z owymi pomidorami komponuje się idealnie,podobnie jak znakomicie smakują pomidory oprószone bazylią.Podana ilość składników z założenia jest na dwie porcje,u nas z owych produktów powstały dwa talerze,powyższe zdjęcie prezentuje jedną porcję.Objedliśmy się niezmiernie,ale jak na obiad nie było to wcale przesadnie zbyt nadto kalorii,ani zbyt wielka porcja,w sam raz by dodać sobie energii.A posiłek wyglądał tak kolorowo i przyjemnie,że oprócz tego,że nasycał żołądek,to i cieszył oko.

1 komentarz: