Piekłam to ciasto już jakiś czas temu,ale gdzieś nie miałam kiedy go dodać.Bardzo lubię połączenie kakaowego,puszystego ciasta z owocami,więc w wersji z gruszkami wyszło i smakowało rewelacyjnie,a połączenie gruszki i kakao dało wypiek,który zdecydowanie można określić jako jesiennie kojarzącą się słodkość zarówno ze względu na smak,jak i aromat.
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 125g margaryny
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- solidna szczypta imbiru
- 5 jajek
- 8g cukru waniliowego
- 3 gruszki
- cukier puder
Wykonanie:
W małym rondelku rozpuścić margarynę z kakao i cukrem.Zaraz po zdjęciu rondelka z ognia dodać do płynnej,gorącej,kakaowej masy olej i dokładnie zamieszać.Odstawić masę do całkowitego wystygnięcia.
Przestygniętą kakaową masę zmiksować z jajkami,cukrem waniliowym i z solidną szczyptą imbiru.
Do zmiksowanych składników dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
Całość połączyć mikserem miksując na niewielkich obrotach.
Surową masę na ciasto przelać do tortownicy,o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.Przełożyć pokrojone gruszki na wierzch surowego jeszcze ciasta umieszczonego w tortownicy.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem przesianym przez siteczko.
Zapach podczas pieczenia oczywiście był obłędny.Ciasto szybko się przygotowuje i szybko też znika po upieczeniu.Ciasto jest miękkie,puszyste,słodkie,ale nie przesłodzone.Takie ciacho to dobry wypiek na jesień.Kawałek kakaowego ciasta z gruszkami plus aromatyczna i pyszna kawa to idealny duet i dobra opcja na smaczne popołudnie,a do tego koc i dobra książka,czy film i genialne popołudnie przeciąga się niepostrzeżenie do wieczora,bo tak błogie i słodkie lenistwo ekspresowo mija.
Mniami :) Książka, herbatka i kawałek ciasta - wieczór idealny :)
OdpowiedzUsuń