Szybkie w przygotowaniu racuchy,słodkie placuszki świetne na śniadanie.A wyszło ich na tyle sporo,że jeszcze będzie można je zjeść na kolację.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- szczypta imbiru
- 2 gruszki
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- olej
Wykonanie:
Z mąki,wody(dodałam niegazowaną wodę,przefiltrowaną),cukru, jajek,szczypty imbiru i sody za pomocą trzepaczki zrobić ciasto.Gruszki obrać,pokroić w kostkę i dodać do pozostałych połączonych składników.Na koniec do miski dosypać wiórki kokosowe i wszystko delikatnie zamieszać.
Na patelni rozgrzać olej.Łyżką nakładać porcje surowego ciasta na patelnię.
Smażyć racuchy z obu stron na niedużym płomieniu.
Usmażone racuchy przekładać na papierowy ręcznik,by odsączyć z nich nieco nadmiar tłuszczu.
Racuchy to dobra propozycja na coś słodkiego do przygotowania w ekspresowym tempie.Owe racuchy są przygotowane na bazie wody,nie ma w nich mleka,ani innych mlecznych dodatków.Gruszki i wiórki to smakowite połączenie,gruszki w środku placków są przyjemnie miękkie z wysmażenia,a wiórki fajnie chrupią.Gruszkowe racuchy z dodatkiem solidnej szczypty imbiru zapewniają iście jesienne smaki i zapachy.
pyszności!
OdpowiedzUsuń