wtorek, 8 października 2013

Żytnie gruszkowe racuchy z wiórkami kokosowymi.

Szybkie w przygotowaniu racuchy,słodkie placuszki świetne na śniadanie.A wyszło ich na tyle sporo,że jeszcze będzie można je zjeść na kolację.
Składniki:

- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- szczypta imbiru
- 2 gruszki
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- olej

Wykonanie:

Z mąki,wody(dodałam niegazowaną wodę,przefiltrowaną),cukru, jajek,szczypty imbiru i sody za pomocą trzepaczki zrobić ciasto.Gruszki obrać,pokroić w kostkę i dodać do pozostałych połączonych składników.Na koniec do miski dosypać wiórki kokosowe i wszystko delikatnie zamieszać.



Na patelni rozgrzać olej.Łyżką nakładać porcje surowego ciasta na patelnię.

Smażyć racuchy z obu stron na niedużym płomieniu.


Usmażone racuchy przekładać na papierowy ręcznik,by odsączyć z nich nieco nadmiar tłuszczu.

Racuchy to dobra propozycja na coś słodkiego do przygotowania w ekspresowym tempie.Owe racuchy są przygotowane na bazie wody,nie ma w nich mleka,ani innych mlecznych dodatków.Gruszki i wiórki to smakowite połączenie,gruszki w środku placków są przyjemnie miękkie z wysmażenia,a wiórki fajnie chrupią.Gruszkowe racuchy z dodatkiem solidnej szczypty imbiru zapewniają iście jesienne smaki i zapachy.

Embed_gw2xn9wzzlp7wpig414uaktydzrbyazz

1 komentarz: