czwartek, 24 października 2013

Makaronowa patelnia z kiełbasą i paprykami z czosnkiem niedźwiedzim od NMR.

Pomysł na sycący i dość szybki w przygotowaniu obiad.

Składniki:

- 150g makaronu penne(pełnoziarnistego)
- 250g wiejskiej kiełbasy
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 nieduża cebula
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- chili mielone
- kurkuma
- czosnek niedźwiedzi firmy NMR
- zioła prowansalskie

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie,po ugotowaniu odcedzić.Cebulę pokroić w kostkę.Podsmażyć pokrojoną cebulę na patelni z rozgrzaną oliwą.

Po chwili do cebuli dodać pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę oraz pozbawione nasion,pokrojone na mniejsze części obie papryki.


Zamieszać zawartość patelni i po chwili obsypać całość solidną dawką niedźwiedziego czosnku,a następnie dodać koncentrat pomidorowy.



Wszystko zamieszać i podsmażać na niedużym płomieniu,aż papryki zmiękną i kiełbasa się odpowiedni podsmaży.Na sam koniec dodać do składników na patelni ugotowany makaron.


Całość zamieszać,dodać do dania z patelni szczyptę chili i kurkumy,trochę ziół prowansalskich oraz dosolić i przyprawić pieprzem do smaku i przez sekundę jeszcze tylko podgrzewać.Na koniec zamieszać,zdjąć z palnika i gotowe do jedzenia.


Wyszedł obiad o wyrazistym smaku,solidnie doprawiony.Wszystkie składniki smakowicie się zestawiły.Obiad jest bardzo sycący i przygotowuje się go naprawdę szybko.Bardzo odpowiada mi smak podsmażonych papryk,zresztą wszystkie dodatki użyte do posiłku pysznie smakują,całość też jak najbardziej ma przyjemny smak i zapach.

Do doprawienia dania użyłam między innymi czosnku niedźwiedziego firmy NMR.

Owy czosnek nadał naszemu obiadowi intensywniejszego smaku oraz  swoistego aromatu.Ale oprócz walorów smakowych i zapachowych, które udało się dzięki niemu uzyskać owemu czosnkowi przypisuje się także liczne właściwości lecznicze-między innymi wpływa on na odtruwanie organizmu z toksyn,pomaga obniżać cholesterol,jego spożywanie korzystnie wpływa na naczynia krwionośne,co chroni przed miażdżycą,obniża także ciśnienie krwi.Zatem bardzo dobrze na zdrowie wychodzi jego spożywanie,a przy tym ciekawie dosmacza potrawę.Przyprawa produkowana przez NMR ma delikatny smak, subtelnie pachnie,jest całkowicie naturalna.Producent poleca dodawanie jej do wszelkich sałatek i surówek,kanapek,duszonych warzyw,ryb,zup,siekanych mięs,czy farszów,nada się do różnorakich dań,w naszej makaronowej propozycji owy niedźwiedzi czosnek też się jak najbardziej sprawdził.Z pewnością często będę po niego sięgać podczas mojego kucharzenia.

strona firmy: http://przyprawynmr.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz