Składniki:
- 2 plastry schabu
- 3 czubate łyżki białego ryżu
- nieduży kawałek pora(około 1/6 całości,białej części)
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- curry
- oregano
Wykonanie:
Ugotowany ryż przełożyć do miseczki i dodać do niego pokrojonego na dość drobne kawałki pora.Doprawić pora z ryżem solą,pieprzem oraz sporą dawką curry i granulowanego czosnku.
Zawartość miseczki wymieszać.Plastry schabu roztłuc tłuczkiem,a następnie natrzeć z obu stron solą,pieprzem i oregano.Na rozbite kawałki mięsa nakładać ryżowo-porowy farsz.
Zwijać mięso nadziane porem i ryżem w roladki i spinać wykałaczkami.
Panierować zwinięte roladki w jajku,a następnie w bułce tartej.
Smażyć schabowe nadziane zawijasy na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek z obu stron.
Schabowe roladki są sycące i aromatyczne,smakowicie doprawione. To ciekawa odmiana dla tradycyjnego schabowego kotleta,smaczna wersja nadziewanego schabowego zawijasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz