piątek, 4 stycznia 2013

Chleb smażony w jajku.

Jak ja lubię, gdy jedzenie niemalże prawie samo się robi. Gdy przy minimum pracy uzyskuje się maksimum smaku i sytości :). Taki prosty wytwór na śniadanie gwarantuje dobry początek dnia - nie wymaga, by długo siedzieć w kuchni szykując go, a potem po tym szykowaniu sprzątając. Leniwiec straszny ze mnie, ale w nowym roku się poprawię, a tymczasem porozkoszuję się moimi niemalże bezwysiłkowo przygotowanymi "grzankami".

Składniki:

- kromki białego chleba, pszennego(dowolna ilość)
- jajka
- olej
- szczypta soli

Wykonanie:

Jajka wbijamy do dowolnego naczynia i rozbełtujemy. Solimy odrobinę jajeczną mieszaninę.


Każdą kromkę obtaczamy w jajku.


Smażymy chleb z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.


I zrobione. Proporcji nie podaję, bo zależą od tego ile kto chce sobie kromek chlebowych obsmażyć to tyle jajek potrzeba, zatem proporcje wedle indywidualnych potrzeb. W indywidualny także sposób można je konsumować - w wersji na słodko przykładowo: z dżemem, lub na słono: chociażby z ketchupem :).

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taki chleb :D Ja używam czerstwego chleba, bo wtedy jakoś bardziej mi smakują :) ale i tak to świetne śniadanie jak i kolacja. Takie proste, a takie pyszne! :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń