niedziela, 13 stycznia 2013

Miodowy baton musli z rondelka.

Oferta batoników musli w sklepach jest szeroka, wybór jest ogromny. Lubię tego typu batonowe słodkości nieco zdrowsze od typowo czekoladowych batonów(również smacznych).Fajnie jednak móc sobie zrobić coś co jest dostępne w sklepach samemu,w domowej kuchni.A tym bardziej fajnie jeśli to można zrobić w taki łatwy i szybki sposób, a efekt jest smakowity


Składniki:

- 1,5 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
- dowolne bakalie(dodałam:żurawinę,morele,orzechy włoskie,pestki dyni i słonecznika)
- płatki owsiane górskie

Wykonanie:
W rondelku podgrzałam sobie miód i cukier. 


Po chwili,gdy miód z cukrem się porządniej rozgrzał,połączył i upłynnił dodałam szklankę z górką różnych bakalii(dodałam pokrojone morele, żurawinę, rozdrobnione orzechy włoskie,pestki dyni i słonecznika)wymieszanych z owsianymi płatkami górskimi oraz 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. .



Zamieszałam i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam na ogniu mieszając od czasu do czasu. 


W międzyczasie nieduży plastikowy pojemnik(ja wykorzystałam plastikowy pojemnik po 1 litrowych lodach)wyłożyłam sobie papierem do pieczenia. 


Przełożyłam ciepłą bakaliowo - płatkowo - miodowo - cukrową masę do pudełka wyścielonego papierem. 


Rozprowadziłam masę po całej powierzchni,równomiernie ją wygładziłam tak, by cała powierzchnia była jednolita.

Gotowy płat batona zostawiłam do wystygnięcia.Gdy był chłodniejszy wstawiłam go do lodówki. Po odleżeniu godziny w lodówce baton jest już gotowy do pokrojenia i schrupania. 

Baton ładnie,wygodnie się kroi.Jest bardzo smaczny, miód i bakalie to pyszne połączenie.Taki pożywny,przyjemny w smaku ulepek w ramach codziennej dawki zdrowszych słodkości.

2 komentarze: