poniedziałek, 10 grudnia 2012

Brokuł z fetą, sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałowymi.

Bardzo odpowiada mi połączenie tych wszystkich składników wykorzystanych do zrobienia tej przekąski,smak powstały przez zestawienie wszystkich użytych produktów jest wręcz uzależniający,a połączenie fety i przyprażonych migdałów to pychota.

Składniki:

- 1 średni brokuł
- 1 opakowanie sera feta
- sos czosnkowy(zużyłam 200ml)
- 1 opakowanie migdałów w płatkach(70g)
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Brokuł gotuję w nieosolonej wodzie,a po ugotowaniu odcedzam.Gdy brokuł trochę przestygnie rozdrabniam go na mniejsze części i przekładam do naczynia,w którym zostanie podana całość.

  
Brokuł polewam sosem czosnkowym.


Fetę kroję w kostkę i układam ją na brokule z sosem.


Migdały prażę na patelni,na odrobinie oliwy z oliwek,na niedużym ogniu jedynie przez chwilkę.


Posypuję ciepłymi migdałami całość. 

I gotowe.Taka przekąska to fajna opcja zarówno na kolację,jak i na spotkanie ze znajomymi,domowe przyjęcie,gościnę. 

Embed_oakbigr7yw0xqxwbbguz7yjpsdpvxgzz

1 komentarz:

  1. Z płatkami jeszcze nie jadłam, do takiej brokułowej sałatki dodaję kukurydzę lub fasolę, fajny pomysł, zamiast fety używam ser Bałkański(np.z lidla), jest mniej słony:)

    OdpowiedzUsuń