piątek, 21 grudnia 2012

Rzodkiewka z czosnkiem i jogurtem.

Jest to bardzo smaczna i szybka w wykonaniu "papka". Można ją traktować jako dodatek do obiadu lub drobną przekąskę, czy nawet coś na rodzaj dipu, sosu do frytek, czy innych warzyw lub smarowidło na kanapkę. Rzodkiewka z czosnkiem bardzo przyjemnie się smakowo komponuje, a dodatkowo jest to dość lekka opcja, gdyż wykonana na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki:

- rzodkiewka(u mnie 8 rzodkiewkowych kulek plus jedna do "dekoracji","przystrójki" ;))
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sól do smaku

Wykonanie:

Rzodkiewkę ścieram sobie na tarce na dużych oczkach do małej miseczki.


Następnie do rzodkiewki trę także na dużych oczkach ząbki czosnku.


Dodaję 1,5 małej łyżeczki, deserowej, jogurtu naturalnego(jak ktoś woli, to można dodać śmietanę, jogurt grecki, czy homogenizowany serek naturalny).


Wszystko mieszam. Solę do smaku.
Warto dać tej rzodkiewkowo - czosnkowo - jogurtowej kombinacji trochę czasu na odleżenie w lodówce, żeby smak się bardziej wyłonił, wyostrzył, będzie wtedy jeszcze lepsza niż od razu po przygotowaniu.

1 komentarz:

  1. Lubię takie szybkie i smaczne "papki" :)

    OdpowiedzUsuń