poniedziałek, 10 grudnia 2012

Paszteciki z kiszoną kapustą z ciasta francuskiego.

Słowa klucze dla tej przekąski to szybko i łatwo.A do tego przyjemnie-i podczas robienia,a tym bardziej podczas jedzenia.U mnie owe paszteciki stanowiły dodatek do czerwonego barszczyku.

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego(225g)
- kapusta kiszona(solidna porcja)
- 1 cebula
- masło(około 1 łyżki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny mielony
- chili
- słodka mielona papryka
- oregano
- kminek
- 1 jajko

Wykonanie:

Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na maśle.


Do cebulki dodaję kapustę(solidną garść),koncentrat pomidorowy oraz przyprawy(pieprz,chili,słodką mieloną paprykę i oregano).


Mieszam wszystko razem i chwilkę podsmażam w garnku.
Rozwijam ciasto francuskie i kroję z niego kwadraty,prostokąty (niespecjalnie równe i identyczne,w miarę możliwości do siebie wielkością podobne,jak się uda tak na szybkiego).Na środek każdego wykrojonego kawałka nakładam trochę kapuścianego farszu.


Składam ciasto na pół w mały prostokącik,pasztecik.Boki sklejam widelcem.


Smaruję złożony pasztecik jajkiem i posypuję kminkiem.


Układam paszteciki na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę zgodnie ze wskazówkami producenta podanymi na opakowaniu ciasta francuskiego-15 minut w 200 stopniach.


Znikły szybko.Zostało mi sporo farszu z porcji,którą tym razem przygotowałam,przechowuję owy farsz teraz w lodówce,więc zapewne "na dniach"zrobię powtórkę z rozrywki i znowu naprodukuję trochę kapuścianych pasztecików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz