czwartek, 23 stycznia 2014

Czosnkowa pasta z białej fasoli z olejem z pestek dyni Biolevity .

Pasta do smarowania,świetna na kanapki jako zdrowszy i mniej kaloryczny zastępnik masła,margaryny.

Składniki:

- 350g białej fasoli
- 7 ząbków czosnku
- 1 opakowanie(30ml)oleju Biolevita z pestek dyni
- 4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego 
- sól ziołowa
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany

Wykonanie:

Fasolę namoczyłam,zalałam wodą,dzień wcześniej na noc.Następnego dnia ugotowałam fasolę,którą zalałam świeżą wodą,fasolę gotowałam z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż była miękka. Ugotowaną,odcedzoną i przestygniętą fasolę przełożyłam do miski i dodałam do niej pokrojone na mniejsze części,na płatki,ząbki czosnku.


Do fasoli i czosnku dodałam olej z pestek dyni i wszystko zmiksowałam blenderem na gładką papkę,maź.


W trakcie miksowania blenderem doprawiłam pastę,smarowidło solą i pieprzem do smaku oraz dodałam do całości jeszcze szczyptę czosnku granulowanego.Doprawioną,gotową pastę przełożyłam do plastikowego pojemnika(ale można ją"schować"także w szklanym słoiczku)i przechowuję w lodówce.

Pasta wyszła bardzo intensywna,wyrazista w smaku.Czosnek nadaje jej silnego posmaku,zatem nie trzeba było dodawać do niej dużo soli,jedynie odrobinę.Takie smarowidło pysznie smakuje z ulubionym pieczywem,można go użyć zamiast masła(będzie dużo mniej kalorycznie i będzie zawierało mniej konserwantów,a poza tym jak coś zrobimy sobie sami domowym sposobem to przynajmniej wiemy co jemy).Taka pasta sprawdza się także jako nadzienie do wytrawnych naleśników.Wedle upodobania można dodać do pasty więcej lub mniej ząbków czosnku w zależności jak mocną,intensywną w smaku pastę chce się uzyskać.

Pasta wygodnie się rozsmarowuje za sprawą dodanego oleju.Ja użyłam oleju z pestek dyni,który otrzymałam od Biolevity (http://biolevita.pl).


Olej ma ciemnozielony,czy nawet brązowawy kolor.Intensywnie pachnie i przyjemnie dosmaczył smarowidło,nadał paście posmaku podprażonych pestek z dyni.Oprócz tego,że olej Biolevity urozmaicił smak pasty to zawiera dodatkowo liczne wartości odżywcze i witaminy i jego spożywanie jest korzystne dla zdrowia.

2 komentarze:

  1. wspaniały kolor! a jak jeszcze jest olej z Biolevity to pastę biorę na wynos, bo wiem, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy wszystko jedno jakiego oleju użyję, mam olej z pestek dyni oleofram, będzie się nadawał?

    OdpowiedzUsuń