wtorek, 28 stycznia 2014

"Konserwowa" sałatka z kapustą pekińską i jajkami.

Szybka do przygotowania sałatka,zrobiona na tak zwanym"winie", czyli co się nawinie to dodajemy.Sałatkę można śmiało określić jako konserwową,gdyż sporo produktów do niej dodanych jest właśnie konserwowa-mając tu na myśli konserwowe ogórki,szparagi i wykorzystaną konserwową szynkę.

Składniki:

- 1 średnia kapusta pekińska
- 250g szynki konserwowej
- 3 ogórki konserwowe
- 7 szparagów konserwowych
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- majonez
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka mielona papryka
- zioła prowansalskie

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo i odstawić do przestygnięcia.Kapustę pekińską posiekać na drobne kawałki i przełożyć do miski.Dodać do kapusty pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i konserwową szynkę.


Szparagi konserwowe odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.Jajko drobno posiekać.Przełożyć pokrojone szparagi i jajka do reszty składników umieszczonych w misce.Do całości dodać pokrojone na malutkie cząsteczki ząbki czosnku.


Do miski dodać majonez i obsypać całość sporą dawką słodkiej, mielonej papryki i ziół prowansalskich.


Wszystko razem wymieszać i doprawić na koniec solą i pieprzem do smaku.

Dobrze jest dać sałatce przynajmniej pół godziny po przygotowaniu,by mogła się"przegryźć",by smaki się połączyły, wyostrzyły.

W szybkim tempie powstała przyjemna w smaku,sycąca sałatka,która świetnie nada się na przekąskę,czy kolację.Po raz pierwszy jadłam przy tej okazji konserwowe szparagi,ich smak mi odpowiada,jest ciekawy i zupełnie różny od smaku świeżych szparagów-gotowanych, czy grillowanych.Konserwowe szparagi smakują nieco jak ugotowany kalafior,ale ich smak jest przyjemny,jak dla mnie przynajmniej,na pewno będę po nie jeszcze nie raz sięgać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz