środa, 8 stycznia 2014

Kotlety jajeczne z koperkiem i cebulką.

Owe kotlety na pierwszy rzut oka przypominają mięsne kotlety, mając tu na myśli szczególnie oczywiście kotlety mielone.Takie jajeczne kotlety to dobra opcja na bezmięsny obiad,czy też treściwą kolację.

Składniki:

- 8 jajek
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- koperek suszony
- słodka mielona papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
- bułka tarta
- olej

Wykonanie:

Sześć jajek ugotować na twardo.Po ugotowaniu zostawić jajka do przestudzenia,a w międzyczasie pokroić cebulę w kostkę.Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni na łyżce masła.


Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę.


Dodać do rozdrobnionych jajek zrumienioną cebulę oraz sporą ilość suszonego koperku i solidną szczyptę słodkiej mielonej papryki.

.
Na koniec dosypać do składników umieszczonych w misce mąkę kukurydzianą oraz wbić jedno surowe jajko.


Jajeczną masę na kotlety doprawić solą i pieprzem,a następnie wymieszać ręcznie.


Z gotowej,doprawionej masy formować średniej wielkości kotlety.
Obtaczać każdy kotlet w rozbełtanym w miseczce jajku,a następnie w bułce tartej.



Smażyć kotlety z obu stron do zrumienienia na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.



Kotletów wyszło 7 sztuk średniej wielkości(na zdjęciu jest 6,bo jednego pożarłam w tak zwanym międzyczasie :)).Kotlety są bardzo sycące,są przyjemne w smaku i aromatycznie pachną.Mają chrupiącą skórkę,a miękki środek,wyszły takie dość"puchate".To dobra forma, świetny zastępnik mięsnego posiłku i dobre rozwiązanie,gdy ma się dużo jajek w lodówce i chce się je produktywnie spożytkować,a do tego z bardzo smacznym efektem.

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam kotletów jajecznych i bardzo interesuje mnie ich smak ;) chyba będę musiała się w końcu zmobilizować i je przyrządzić! :)

    OdpowiedzUsuń