Muffinki te robiłam już wielokrotnie,przepis mam od dawna wypatrzony już nawet nie pamiętam gdzie-czy w internecie,czy w jakiejś gazecie.Bardzo odpowiada mi połączenie smakowe kawowego ciasta i chałwy stąd też te babeczki to jedne z moich ulubionych muffinek.
Składniki:
- 100g masła
- 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki gorącej wody
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g waniliowej chałwy
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.Kawę zalać w kubku 3 łyżkami gorącej wody,dokładnie wymieszać i także pozostawić do przestudzenia.W misce zmieszać pozostałe tak zwane "suche"składniki(mąkę,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i szczyptę soli).Przestygnięte masło i kawę zmieszać ze sobą w jednym,osobnym pojemniku oraz dodać do nich jajko i mleko i wszystko dokładnie połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki.
Przelać"mokre"składniki z pojemnika do"suchych"składników w misce.
Połączone produkty wymieszać łyżką,by powstała jednolita masa. Blachę z otworami na muffiny wyścielić papierowymi foremkami, papilotkami.Nakładać trochę surowego,kawowego ciasta na spód foremki i kłaść na nie kawałeczek chałwy.
Przykrywać chałwę kolejną porcją surowego ciasta.
Nie nakładać ciasta w foremkach do pełna,gdyż babeczki solidnie wyrastają.Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut(do tak zwanego"suchego patyczka").
Muffinki wyszły bardzo puszyste i mięciutkie.Są intensywnie kawowe,przyjemnie kawowo pachną i smakują.Chałwa w środku przyjemnie się rozpuściła pod wpływem pieczenia nadając babeczkom jeszcze lepszego smaku.Muffiny są odpowiednio słodkie,nie przesłodzone.Takie babeczki to propozycja na świetny deser dla osób lubiących kawę oraz preferujących wyraziste wypieki.
Pysznie wyglądają...Zapraszam do akcji z kawą w roli głównej..
OdpowiedzUsuń