sobota, 18 stycznia 2014

Kawowe muffinki z chałwą na żytniej mące.

Muffinki te robiłam już wielokrotnie,przepis mam od dawna wypatrzony już nawet nie pamiętam gdzie-czy w internecie,czy w jakiejś gazecie.Bardzo odpowiada mi połączenie smakowe kawowego ciasta i chałwy stąd też te babeczki to jedne z moich ulubionych muffinek.

Składniki:

- 100g masła
- 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki gorącej wody
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g waniliowej chałwy

Wykonanie:

Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.Kawę zalać w kubku 3 łyżkami gorącej wody,dokładnie wymieszać i także pozostawić do przestudzenia.W misce zmieszać pozostałe tak zwane "suche"składniki(mąkę,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i szczyptę soli).Przestygnięte masło i kawę zmieszać ze sobą w jednym,osobnym pojemniku oraz dodać do nich jajko i mleko i wszystko dokładnie połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki.


Przelać"mokre"składniki z pojemnika do"suchych"składników w misce.


Połączone produkty wymieszać łyżką,by powstała jednolita masa. Blachę z otworami na muffiny wyścielić papierowymi foremkami, papilotkami.Nakładać trochę surowego,kawowego ciasta na spód foremki i kłaść na nie kawałeczek chałwy.


Przykrywać chałwę kolejną porcją surowego ciasta.


Nie nakładać ciasta w foremkach do pełna,gdyż babeczki solidnie wyrastają.Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut(do tak zwanego"suchego patyczka").

Muffinki wyszły bardzo puszyste i mięciutkie.Są intensywnie kawowe,przyjemnie kawowo pachną i smakują.Chałwa w środku przyjemnie się rozpuściła pod wpływem pieczenia nadając babeczkom jeszcze lepszego smaku.Muffiny są odpowiednio słodkie,nie przesłodzone.Takie babeczki to propozycja na świetny deser dla osób lubiących kawę oraz preferujących wyraziste wypieki.

1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają...Zapraszam do akcji z kawą w roli głównej..

    OdpowiedzUsuń