środa, 29 stycznia 2014

Wieloowocowy sok przecierowy domowej produkcji.

Warto pić soki przecierowe,zarówno owocowe,jak i warzywne,chociaż do tych drugich ciężko mi się jakoś jeszcze przekonać,ale postaram się to zmienić.Soki przecierowe to bogactwo witamin, źródło energii,dawka pożywnych dla zdrowia wartości.A takie soki zrobione domowym sposobem,samodzielnie są najlepsze,bo nie zawierają prócz owoców żadnych innych dodatków,ulepszaczy, konserwantów,są naturalnie słodkie,niczym dodatkowo nie dosładzane.Poza tym zawsze mamy pewność z czego jest zrobione to,po co sięgamy,bo sami to przygotowaliśmy, dobrze jest wiedzieć co się je(w tym konkretnym przypadku akurat pije).
Składniki:

- 2 duże marchewki
- 1 duże jabłko
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 2 gruszki
- 2 mandarynki

Wykonanie:

Marchewki umyć,oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki.Banana obrać ze skórki i podzielić na mniejsze części.Pomarańczę i mandarynki obrać ze skórek i podzielić na cząstki.Jabłko i gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki(nie obierałam jabłka i gruszek ze skórek,bo w skórce jest dużo witamin,sokowirówka poradzi sobie bez problemu ze skórką,a może uda się nieco witamin z pozostawionych skórek wycisnąć). Uruchomić sokowirówkę.Wszystkie owoce kolejno wkładać do zbiornika sokowirówki,by sokowirówka stopniowo przerabiała je na sok.


Wyciśnięty i zebrany w kubku sok zamieszać i można zabierać się do jego sączenia.Sok ma przyjemny,intensywny kolor i smak.Porcja takiego soku z pewnością wyjdzie nam na zdrowie,przecierowe soki,zwłaszcza te domowe,świetnie wpływają na urodę(chociaż nie wiem,czy w moim przypadku to jeszcze cokolwiek pomoże :)), wspomagają odporność,oczyszczają organizm z toksyn.To zdecydowanie eksplodująca zdrowiem bomba witaminowa.Przy piciu takiego soku bardzo stosowny jest toast,powiedzenie na zdrówko, bo porcja takiego soku z całą pewnością wyjdzie nam na zdrowie.Przygotowany sok wypijać najlepiej od razu,ewentualnie przechowywać do 1 dnia w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz