czwartek, 20 grudnia 2012

Jajka sadzone.

- I co??
- A jajco!
I na obiad dzisiaj jajka, usadziłam towarzystwo na patelni.
Jajka sadzone jako dalszy ciąg ukłonu w stronę kulinarnej prostoty.
Szybko, smacznie, łatwo wykonalnie. 

 Składniki:

- 3 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- suszona natka pietruszki

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek. 
Wbijam jajka. 


Przyprawiam jajka(dodaję trochę soli i pieprzu, szczyptę chili, dużo pietruszki).


Następnie wykorzystuję patent mojego Męża, który pomaga w tym, że nie trzeba jajek przekręcać na drugą stronę, a i tak całościowo się usmażą, razem z żółtkiem się usadzą. A mianowicie na patelnię nakładam pokrywkę rozmiarowo pasującą do wielkości patelni. 


Smażę jajka z udziałem przykrywki na niedużym ogniu jeszcze przez moment i po chwili jajka są już gotowe.

1 komentarz:

  1. jeszcze do tego ziemniaczki z koperkiem i odrobina maselka a jajka opruszone sola i koperkiem :D no pychota!! juz wiem co jutro zrobie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń