środa, 12 grudnia 2012

Pieczona ryba w sosie pomidorowym z czosnkiem, cebulką i koperkiem.

Z tego całego dania najbardziej smakuje mi podpieczona cebulka i czosnek utytłane w sosie pomidorowym i koperku,ale oczywiście całość jako posiłek smakowo również bardzo mi odpowiada.Ciekawie zestawiają się i przenikają smaki w tej potrawie.Poza tym zawsze można zaoszczędzić troszkę kalorii piekąc rybę zamiast smażąc ją na patelni.
Składniki:

- 2 płaty, filety dowolnej ryby(u mnie mintaj)
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu(u mnie pikantny)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
- rozmaryn

Wykonanie:

Rybę skrapiam sokiem z cytryny i nacieram ją z obu stron przyprawami(solą,pieprzem i rozmarynem).Cebulkę kroję w kosteczkę,czosnek siekam na drobniejsze kawałki.


Posypuję rybę pokrojonym czosnkiem i cebulką oraz porządną dawką koperku.

Na bazie oleju,ketchupu i koncentratu pomidorowego przygotowuję sos.Doprawiam go solą i pieprzem.Dobrze jest wymieszać składniki sosu trzepaczką,wtedy wszystkie wykorzystane produkty lepiej się połączą i olej nie będzie się oddzielać od pomidorowych dodatków.


Rozsmarowuję pomidorową maź po rybie.


Piekę rybę około 30 minut w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ryba została zjedzona z ryżem i w ryżowym towarzystwie smacznie się komponowała.

5 komentarzy:

  1. Chętnie pożarłabym taką rybkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, ja zwykle smażę rybki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja piekłam z odkrytym wiekiem od naczynia,bo jak się przykrywa to wtedy sos jest rzadszy,bo w zamkniętym naczyniu robi się efekt pary i to rozrzedza sos,więc ja zawsze piekę przy odkrytym naczyniu :).

      Usuń
  4. A czy Rybka jest równie smaczna podawana jako przekąska na zimno?

    OdpowiedzUsuń