wtorek, 18 grudnia 2012

Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebulki.

Surówka pełna witamin i zawierająca niewiele kalorii, bomba(w czasie przedświątecznym można by było powiedzieć bombka ;)) witaminowa, energetyczna. Zwykle jadamy ją tylko zimową porą, z reguły też przy akompaniamencie rybnym, ale można ją także wsunąć samą w ramach lekkiej kolacji, czy przegryzki.


Składniki:

- kapusta kiszona wzbogacona marchewką ;)
- pół sporego jabłka
- nieduża cebulka
- olej (około 1 łyżki)
- pieprz czarny mielony (duuuużo)

Wykonanie:

Kapustę odciskam z zalewy, soku i przekładam do miski. Jak kapusta jest zbyt słona jak na nasz smak to można ją opłukać pod chłodną wodą.


Jabłko ścieram(do miski z kapustą)na tarce na grubszych oczkach.

Cebulkę kroję w kostkę.


Dodaję cebulę do miseczki z jabłkiem i kapustą. Posypuję wszystko solidną dawką pieprzu i dolewam olej.Wszystko dokładnie mieszam.

3 komentarze: