Wypatrzyłam ten przepis na pudełku od ryżu firmy"Sonko",wydał mi się ciekawy i smakowity,zatem postanowiłam go wypróbować. Dokonałam w nim minimalnych zmian w kwestii składników i zaserwowałam takie oto ryżowe pulpeciki do obiadu.
Składniki:
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1 kostka rosołowa(drobiowa)
- 1 cebula
- 50g sera żółtego
- 1 jajko
- koperek
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka mielona
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
Brązowy ryż wcześniej ugotowałam w wodzie z dodatkiem drobiowej kostki rosołowej.Gdy przestygł przełożyłam go do miski.Dodałam do niego pokrojony w kosteczkę żółty ser,posiekaną również w kostkę cebulę oraz jajko.
Umieszczone w misce składniki obsypałam solidną dawką koperku oraz pozostałymi przyprawami(solą,pieprzem,słodką mieloną papryką)i następnie wszystko dokładnie ręcznie wymieszałam.
Z powstałej masy formowałam kuleczki,pulpeciki i obtaczałam je w bułce tartej.
Pulpeciki obtoczone w bułce smażyłam na patelni,z rozgrzanym olejem na niedużym płomieniu,z obu stron do momentu ich zrumienienia.
I tak w bardzo szybkim tempie uzyskałam sporą ilość ryżowych pulpecików,które okazały się świetnym dodatkiem do obiadu,ale myślę,że z powodzeniem można je zjeść choćby na kolację już bez żadnych dodatków.Ale bardzo smakowicie komponują się z surówką i przykładowo z przyrządzonym w ulubiony sposób mięsem.Wyglądają jak mięsne pulpety,a to tylko,(a może raczej aż)ryż.Są chrupiące, a ich środek jest lekko się ciągnący za sprawą dodanego żółtego sera.Pulpeciki są smaczne,przyjemnie doprawione,bardzo koperkowe(koperek jest dobry na trawienie),a wiodąca nuta koperku stanowi w nich ogromny smakowy atut.Dobry patent na ryżowy dodatek,warto czasem dokładniej przyjrzeć się opakowaniom produktów,które zakupujemy i wypróbowywać propozycje umieszczane na owych opakowaniach przez producenta.
Uwielbiam wszystko, co koperkowe, więc będę musiała spróbować takich ryżowych klopsików :) Brzmią pysznie!
OdpowiedzUsuń