Składniki:
- 2 kiwi
- 300ml mleka(dodałam mleko 3,2%tłuszczu)
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cappuccino(waniliowego)
Mleko podgrzałam w mikrofalówce(można też na gazie w rondelku,ale ja skorzystałam z mikrofali).Do kubka wsypałam cappuccino oraz cukier trzcinowy i zalałam to ciepłym,przed chwilą co podgrzanym mlekiem.
Zalaną mieszankę zamieszałam i owe,zaparzone,mleczne cappuccino odstawiłam na jakiś czas(około godziny)do ostygnięcia.
Gdy mleczne cappuccino było już chłodne to obrane kiwi pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam je do plastikowego pojemnika,po czym zalałam je wcześniej przygotowanym cappuccino.
Gdy wszystkie składniki się już upłynniły przelałam koktajl do szklanki.
Wyszedł mi taki zielony napój a'la koktajl Shreka naprawdę bardzo dobry w smaku.Koktajl jest na tyle płynny,nie zawiesisty,że można go swobodnie sączyć przez słomkę.Jest on bardzo orzeźwiający i lekki, dostarcza trochę słodyczy,ma przyjemną kawową nutę z waniliowym tonem,która nadaje bardzo ciekawy posmak całości.Ogólnie wszystkie składniki bardzo smakowicie się skomponowały.Jest to ciekawa alternatywa dla owocowego koktajlu,jak i kawowych napojów w wersji na zimno.Z pewnością jeszcze nie raz przygotuję taki koktajl,prawdopodobnie próbując także łączyć cappuccino z innymi owocami.Co jest bardzo ważne odnośnie tego koktajlu to to,że należy wypijać go zaraz po przygotowaniu,na świeżo,gdyż za sprawą kiwi,gdy dłuższy czas postoi może zrobić się gorzki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz