piątek, 23 sierpnia 2013

Bananowy koktajl z czerwoną porzeczką na maślance.

Były upały,to i były koktajle.Teraz od kilku dni ochłodzenie,ale zza chmurek już dzisiaj zaczęło niepozornie wyglądać słoneczko. Koktajle są świetne na upały,pogodę,bo ochładzają i orzeźwiają, jak i na niepogodę,pochmurne dni,bo dodają nieco koloru i słodyczy i przywołują na myśl gorący,przyjemny czas,kiedy można było bezkarnie wylegiwać się na słońcu.Tym razem koktajl z wielosezonowym bananem i letnią porzeczką z dodatkiem maślanki z kawałkami czekolady,czyli z tak zwaną maślankową stracciatellą.

Składniki:

- 1 średni banan
- 5 łyżek czerwonej porzeczki
- 2 łyżeczki białego cukru
- 200ml maślanki stracciatella

Wykonanie:

Porzeczki opłukać,osuszyć i przełożyć do pojemnika,w którym będziemy wszystko miksować.Banana obrać ze skórki,pokroić na mniejsze części i dodać do czerwonych porzeczek.


Do owoców dosypać cukier.


Zalać owoce z cukrem maślanką.


Wszystkie przełożone do pojemnika składniki zmiksować blenderem.


Przelać koktajl do kielicha,naczynia,z którego będziemy go jeść.
Koktajl można konsumować od razu lub po schłodzeniu.Wyszedł gęsty,zapewne za sprawą banana,a przez to także był sycący. Dzięki temu,że dodałam maślankę o smaku stracciatella w koktajlu wyczuwa się przyjemnie rozpływające się w ustach kawałeczki, niczym drobne opiłki,czekolady.Porzeczki przełamują słodycz nadając maślankowemu napojowi przyjemniej kwaskowatości, rześkości.Koktajl przez swoją dość gęstą konsystencję nadaje się bardziej do jedzenia łyżeczką,niżeli do sączenia przez słomkę. Koktajl ma przyjemny kolor i jest smakowitą porcją zdrowego deseru,pysznej owocowej słodkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz