piątek, 30 sierpnia 2013

Dżem śliwkowy z węgierek z waniliową nutką.

A to już druga wspomniana wersja śliwkowego dżemu,bardziej tradycyjna z drobnym waniliowym dodatkiem.

Składniki:

- 3 kg śliwek
- 750g cukru
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 20g cukru waniliowego

Wykonanie:

Opłukane i pozbawione pestek śliwki przełożyć do garnka i zasypać je cukrem i cukrem waniliowym oraz dolać do nich wodę.


Wstawić śliwki do gotowania na bardzo małym ogniu.


Gotowanie trochę potrwa,kilka godzin zanim całe owoce śliwek przemienią się w dżem.Podczas gotowania nie zapominać o mieszaniu od czasu do czasu.

Gotowy dżem przelewać gorący do słoiczków,które po napełnieniu i zakręceniu odstawiać przekręcone do góry dnem.

Ten dżem wyszedł dużo gęstszy niżeli śliwkotella(która jest zawiesista,ale bardziej płynna),ten dżem na ścisłą,sztywną konsystencję.W jednym czasie udało się przygotować dwa rodzaje dżemów śliwkowych z węgierek w ramach zapasów na zimę.W całej kuchni roiło się od śliwek,a w całym domu pachniało śliwkami.

Pogoda była niespecjalna,a ja miałam kuchenne zajęcia więc mój czworołapny pupil bardzo się nudził.

Wylegiwał się rozkosznie cały czas na poduchach,gdy ja jak mrówka uwijałam się ze śliwkami,a wyglądał równie słodko co te moje śliwkowe dżemy.

1 komentarz:

  1. Pycha! U mnie śliwki z cynamonem :) A z wanilią zrobiłam maliny :)

    OdpowiedzUsuń