Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- kawałek ciasta francuskiego(płat ciasta takiej
wielkości,by dało się nim owinąć pierś z kurczaka)
- oliwa z oliwek
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- kminek
- zioła prowansalskie
- curry
Wykonanie:
Zaczęłam od tego,że natarłam pierś z kurczaka
przyprawami,a następnie podsmażyłam ją na patelni z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek na rumiano.
Usmażoną pierś odłożyłam na ręcznik papierowy,by odsączyć z niej nadmiar
tłuszczu i aby ostygła.Następnie lekko ostygniętą pierś przełożyłam na płat
ciasta francuskiego.
Boki ciasta z ułożonym już kurczakiem ponacinałam nożem w niezbyt
cienkie paski.Zakryłam pierś z kurczaka ciastem francuskim przeplatając na
mięsie na zmianę pasy z naciętego ciasta.
Zalepiłam także na kurczaku ciasto na końcówkach,tak,by cała pierś była francuskim ciastem okryta,owinięta.Przełożyłam pierś z kurczaka zawiniętą w ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i posmarowałam za pomocą pędzelka wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem.
Wstawiłam tak przygotowane mięso owinięte ciastem do piekarnika nagrzanego do
195 stopni i piekłam je przez 30 minut,aż ciasto zrobiło się rumiane i
chrupiące.
Tak przygotowane mięso kurczaka ma dwie zalety–pysznie
smakuje i przyjemnie,dość efektownie wygląda.Połączenie soczystego, smakowicie doprawionego,chudego mięsa z piersi kurczaka z kruchym,chrupiącym
ciastem francuskim to świetne zestawienie. Powstała taka niczym krucha bułeczka
z pyszną zawartością w środku.Danie jest sycące,można podać je z ulubioną
surówką, sałatką.Z pewnością jeszcze nie raz będę powracała do tego patentu.
Podałam owe danie z białym,półwytrawnym francuskim winem
CELEBRO. Wino świetnie skomponowało się z potrawą,było znakomitym dodatkiem do
posiłku.Wino ma przyjemną dla oka złocistą,klarowną barwę,rześki,wyrazisty smak
z wyłaniającą się cytrusową nutą. Jest łagodne w posmaku,przyjemnie się je
sączy,lampka owego wina świetnie pasuje do dość lekkich dań,przekąsek.Zaleca
się podawanie tego rodzaju wina do przyrządzonego na wszelaki sposób kurczaka,różnorakich sałatek,czy też wszelakiego typu serów.
Potrawa świetnie smakowała z powyżej opisanym winem
CELEBRO (https://www.facebook.com /KlubCelebro)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz