wtorek, 6 sierpnia 2013

Cukinia z patelni w panierce.

Propozycja na posiłek,przekąskę zapewne często przyrządzaną i  jadaną w obecnym czasie przez wielu kucharzących,bo obecny okres to zdecydowanie sezon na cukinię.Ja uwielbiam takie obsmażane, chrupiące krążki z cukinii,zatem obecnie chętnie się nimi zajadam.

Składniki:

- 0,5 sztuki dużej cukinii
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól ziołowa
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- słodka mielona papryka
- rozmaryn
- oregano

Wykonanie:

Cukinię pokroić w niezbyt grube plastry,krążki.


Jajka wbić do miseczki i rozbełtać je widelcem.Do jajek dodać wszystkie przyprawy w ilości po solidnej szczypcie i dokładnie je w masie jajecznej rozmieszać.


Każdy z krążków z cukinii obtaczać w jajku,a następnie panierować w bułce tartej.



Smażyć obtoczone w jajku i w bułce tartej krążki z cukinii na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z obu stron na niezbyt dużym płomieniu.



Z usmażonych plastrów cukinii powstały takie smakowite,chrupiące i przyjemnie doprawione jakby placuszki.Bardzo szybko się przygotowuje takie jedzenie,wystarczy pokroić warzywo,doprawić panierkę i obsmażyć plastry w panierce i w dosłownie kilka chwil udaje się przyrządzić coś smacznego.Krążki są mięciutkie w środku,a z zewnątrz mają pyszną chrupką panierkę,otoczkę. Oczywiście można użyć swoich ulubionych przypraw wedle uznania,ja dodałam takich,które mi najbardziej smakują,odpowiadają,które dodają wyrazistego smaku i aromatu.Tak przygotowana cukinia jest sycącym pożywieniem,myślę także,że owe krążki świetnie zastąpią mięso,wszelakie zrobione na bazie mięsa przekąski.

2 komentarze:

  1. Też bardzo takie lubię, może nawet dziś na kolację zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wyglądają , jeszcze takich nie jadłam , ostatnio robiłam z tartej cukinii coś podobnego do placków ziemniaczanych , ale dzisiaj wypróbuję na obiad ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń